Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

VELIKO INTERESOVANJE ZA ORGANSKU PROIZVODNJU


U Privrednoj komori Srbije-Privrednoj komori Beograda danas je započela besplatna četvorodnevna  teorijska i praktična obuka poljoprivrednih proizvođača organske proizvodnje, koju organizuju Sekretarijat za privredu Grada Beograda i Privredna komora Srbije-Privredna komora Beograda.
Predavači na obuci su stručnjaci i profesori sa Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda, Instituta Tamiš iz Pančeva, Instituta za proučavanje lekovitog bilja “Josif Pančić” iz Beograda, Serbia Organica iz Beograda, koji će u toku obuke svoje znanje da prenesu polaznicima škole organske proizvodnje.

Podsekretar za privredu Maja Bajagić rekla je da na teritoriji grada postoji oko 240.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, što je oko 75 odsto ukupne površine našeg grada. 
"Od toga, 220.000 hektara je obradivo poljoprivredno zemljište, a sekretarijat svake godine donosi program mera podrške politici ruralnog razvoja. Ove godine smo predvideli četiri podsticajne mere za poljoprivrednike sa teritorije grada Beograda koji imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva. Prva mera su podsticaji iz oblasti voćarstva i povrtarstva, druga u oblasti stočarstva, treća pčelarstva i četvrta u oblasti mehanizacije", rekla je Maja Bajagić. 

Rukovodilac Sektora za razvoj poljoprivrede, Savo Pavičić precizirao je da je besplatna obuka i teorijska i praktična.
"Na proleće nas očekuje još ovakvih obuka zbog velikog broja zainteresovanih. Poljoprivredni proizvođači koji se bave organskom proizvodnjom, a tu pre svega mislim na voćarstvo i povrtarstvo, uvek imaju prednost prilikom javnih poziva i dodela subvencija. Sertifikat obezbeđuje maksimalan broj bodova i na taj način pomaže organskim proizvođačima da lakše stignu do subvencija. Očekujemo da novi javni pozivi uslede krajem januara ili početkom februara naredne godine", rekao je Pavičić. 

"Ovo je treći put da Grad Beograd i PKS-Privredna komora Beograda organizuju besplatnu obuku iz organske proizvodnje i ona je namenjena onima koji nameravaju da  formiraju organske  zasade na  teritoriji Grada Beograda ili da prošire već postojeću  poljoprivrednu proizvodnju", rekao je Miodrag Veseli, koordinator poljoprivrede PKS-Privredne komore Beograda.
On je naglasio da  na teritoriji Beorada preovlađuju sitni poljoprivredni posedi i da upravo njima ovakva organska proizvodnja može da donese veću dobit od drugih vidova proizvodnje i dodao da se ove godine za obuku, kojom je predviđen teorijski i praktični deo, prijavilo oko 40 polaznika.