Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

NEDELJNI PREGLED DOGAÐAJA


"UZMI RAČUN I POBEDI 2018"Borba protiv sive ekonomije jedan je ekonomskih prioriteta Vlade, a organizacija nagradne igre je jedna od važnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, saopštila je Kancelarija Vlade za saradnju s medijima.

Imajući u vidu veliki uspeh prvog kruga, u kojem je prema istraživanju NALED-a učestvovalo gotovo 40 odsto građana i poslato više od 85 miliona računa, Vlada je usvojila zaključak o organizovanju novog ciklusa nagradne igre, jer je ocenjeno da je rekordni odziv značajno doprineo jačanju poreske kulture građana i privrede i izgradnji svesti o važnosti plaćanja poreza i odgovornog poslovanja za dobrobit celog društva. 

Priređivač novog ciklusa biće Vlada Srbije u saradnji sa NALED-om i privredom okupljenom u Savezu za fer konkurenciju.

Nagradni fond "Uzmi račun i pobedi 2018" biće značajno vredniji nego prošle godine i sastojaće se od većeg broja automobila i stanova koji će biti dodeljeni učesnicima u nagradnoj igri tokom javnog izvlačenja. 

Pored jačanja svesti građana o gubicima koje svi građani Srbije trpe usled sive ekonomije, prvi ciklus imao je i značajne fiskalne efekte. 

Tokom tri meseca nagradne igre, evidencija prometa preko fiskalnih kasa povećana je za čak 33 odsto kod malih obveznika kod kojih je siva ekonomija najzastupljenija, a poreski inspektori registrovali su za četvrtinu manje prekršaja u izdavanju fiskalnih računa. 

U istom periodu zabeležen je rast bezgotovinskih transakcija za 18,5 odsto, navedeno je u saopštenju.