Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

PREDUZETNICI SLOVENIJE I SRBIJE JAČAJU SARADNJU U DRVNOJ INDUSTRIJI

U cilju unapređenja saradnje preduzetnika Srbije i Slovenije u oblasti drvne industrije, Privredna komora Srbije i ROPK Škofja Loka iz Slovenije organizovali su poslovni susret preduzetnika.
Preduzetnici 35 slovenačkih firmi koje se pretežno bave stolarijom, izradom paleta, parketarstvom, ugradnjom nameštaja, pilanom, sastali su se danas u PKS-Privrednoj komori Beograda sa potencijalnim poslovnim partnerima iz Srbije.  
Oni su istakli da se kontinuirana informisanost o aktuelnim potrebama i pogodnostima pristupa srpskom i slovenačkom tržištu, o prilikama za izvoz, novim tehnologijama, potencijalnim partnerima, pokazala veoma korisnom i da se sa tom praksom mora nastaviti.
Predstavnici srpskih kompanija Dareks hom i I&T Čempres iz Beograda, Meline sofa iz Vranja i drugih koje se bave proizvodnjom i distribucijom nameštaja, elemenata za nameštaj i pločastih materijala, iskazali su potrebu za izvozom u Sloveniju i kroz bilateralne susrete načinili iskorak ka uspešnoj saradnji. 

Šumarstvo i drvna industrija Srbije su u 2017. godini ostvarili izvoz od 1.045.503 eur što je povećanje za 17,6% u odnosu na prethodnu godinu. Uvoz je iznosio 947.883 eur i beleži povećanje od 9,1%. Ukupan udeo šumarstva i drvne industrije u izvozu Republike Srbije iznosio je 6,9% u 2017. a ukupan udeo u uvozu iznosio je 4,9%. Suficit je u 2017. iznosio 97.620 eur.

Izvozi se u 58 zemalja, s tim da 99% izvoza ide u 25 zemalja: 8 zemalja regiona, Rumunija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Slovenija, Bugarska i Mađarska, u 14 zemalja Evropske unije i u Rusiju, Kazahstan i SAD.

Glavni izvozni proizvodi: drvena (tapacirana) sedišta - 31%, razni drveni nameštaj - 25%, drveni nameštaj za trpezarije i dnevne sobe - 11% , drveni nameštaj za spavaće sobe - 11%, drveni delovi nameštaja - 5% i drveni nameštaj za kuhinje - 5%.
U toku je izrada petogodišnje Strategije razvoja drvne i industrije nameštaja, kao i akcionog plana za  njeno sprovođenje.
Ohrabruje činjenica da Vlada RS, drvnu industriju i industriju nameštaja svrstava u strateške privredne grane Srbije.
Jedan od ključnih ciljeva strategije biće povećanje učešća finalnih proizvoda u proizvodnji i izvozu. Trećinu ukupnog izvoza sektora čine trupci i rezana građa.  Sa druge strane, godinama unazad na domaćem tržištu je prisutan deficit sirovine, koje prema nekim procenama nedostaje oko pola miliona m³.
Strategija bi trebala da omogući povećanje izvoza u iznosu od 250 mln. eur godišnje, kao i povećanje broja zaposlenih za 7-8.000 ljudi u narednih pet godina. S obzirom da drvnoj industriji nedostaje školovan stručni kadar, školstvo će imati značajnu ulogu u izradi Strategije. Potrebno je raditi na unapređenju i promociji obrazovnih profila ove struke i tako obezbediti kvalitetan kadar za primenu strategije.