Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom
DOBRI POLITIČKI ODNOSI ZA ČVRŠĆE EKONOMSKE VEZE

Dobri odnosi Srbije i Turske na političkom planu otvorili su mogućnosti da se stvaraju novi poslovi. Saradnja Srbije i Turske intenzivirana je u poslednjih šest meseci od posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, a poseta Aleksandra Vučića Turskoj, učvrstiće tu saradnju, rekao je u Istanbulu Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije. Foto Tanjug


„Hvala predsednicima ne samo što su doveli političke odnose dve zemlje na novi nivo, već otvorili mnoga vrata za privrednu saradnju“,  rekao je Čadež koji je član delegacije Srbije koju u dvodnevnoj poseti Turskoj predvodi predsednik Vučić.
Predsednik PKS je na poslovnom forumu u Istanbulu podsetio da su dve zemlje prošlu godinu završile sa rekordnih milijardu evra robne razmene, kao i novim turskim fabrikama u Srbiji.
„Sporazumima koje smo potpisali otvaraju se nove mogućnosti. U prvom kvartalu ove godine za trećinu je veća trgovinska razmena od istog perioda prošle godine. Naše poslovne zajednice imaju sve preduslove da što više sarađuju. Ne traži niko od privrednika da političari rade posao za njih. Ono što su uradili proteklih godinu dana dovoljno je veliko i privrednici će znati da iskoriste taj potencijal“, poručio je Čadež.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je turske investitore da nastave sa ulaganjima u Srbiju, dok je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ukazao da je cilj da trgovinska razmena sa Srbijom dostigne tri milijarde dolara.

Vučić je kazao da Srbija poštuje Tursku i investicije iz te zemlje, ali da je to samo početak.„Srbija će ulagati velike napore kako bismo naše ekonomske odnose unapredili i podigli na nivo koji bi mogao da odgovara još većim turskim naporima i odličnim političkim odnosima koje smo uspostavili. Mnogo godina nismo uspevali da ostvarimo takve političke odnose. Zahvaljujući predsedniku Erdoganu i turskim investitorima u mnogim malim mestima u Srbiji danas nemamo problema sa nezaposlenosti kao ranije", naglasio je predsednik Srbije. 

Vučić je primetio da su turski investitori dolazili u mala mesta, u koja nisu hteli da dolaze ulagači iz drugih država, kao i da su investirali u mesta koja su bila pogođena poplavama i otvorili fabrike u Krupnju, Vladičinom Hanu, Žitorađu i drugima.

Predsednik Turske Erdogan ističe da je susret sa predsednikom Vučićem  prilika za realizaciju nove saradnje i novih projekata. Veće za saradnju Srbije i Turske, po rečima Erdogana, predstavlja mehanizam za redovno razmatranje aktuelnih tema, za donošenje odluka, kao i praćenje primene dogovorenog.

Srbija sa centralnom i strateškom pozicijom na Balkanu i povoljnom poslovnom klimom poseduje velike mogućnosti za sve investitore, smatra Erdogan.

U okviru Poslovnog foruma u Istanbulu ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, u prisustvu predsednika Erdogana i Vučića, potpisala je Memorandum o saradnji s turskom kompanijom "TASIAPI" o izgradnji auto-puta Beograd-Sarajevo.