Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

NEDELJNI PREGLED DOGAÐAJA


OTVOREN ŠALTER ZA PREDUZETNIKE I NA VRAČARU

Šalter za preduzetništvo, koji pruža mogućnost preduzetnicima da, u opštini kojoj pripadaju, na brz i jednostavan način, dobiju informacije potrebne za njihovo poslovanje, otvoren je i na Vračaru, zahvaljujući Sporazumu o saradnji te opštine i Privredne komore Srbije.



Sporazum su potpisali predsednik opštine Vračar, Milan Nedeljković i direktor Sektora za preduzetništvo PKS, Branislava Simanić.
Nedeljković je rekao da je ta opština 11. po redu na kojoj se otvara šalter, gde će vračarski preduzetnici moći da na brz, interaktivan način dobiju informacije i završe neophodnu papirologiju.
Tu će, pojasnio je, moći da dobiju potrebne informacije, u vezi sa regulativama u Beogradu, Srbiji, ali i van zemlje, u EU i da na najbrži način, bez odlaska u PKS, Privrednu komoru Beograda ili Gradsku upravu, zadovolji potrebe u blizini svog poslovanja.
“Na jednom šalteru će dobiti informacije kakvi su zakonski propisi kako bi se lakše snalazili i brže rešavali probleme, kako na početku svog preduzetništva, tako i kada možda budu hteli da promene posao…
Simanić je objasnila da na šalterima privrednici i preduzetnici mogu da dobiju informacije o poslovanju, kako oni koji tek žele da započnu posao, tako i oni koji već imaju registrovanu delatnost.
Ukazala je da, ukoliko osoba sa šaltera tog trenutka ne bude bila u mogućnosti da dostavi odgovor, pitanje se prosleđuje PKS, čije stručne službe u roku od 48 sati dostavljaju odgovor.
Odgovor se, kaže, dostavlja čak i ako se pitanje ne odnosi na PKS, koja će odmah ukazati koja je nadležna institucija kojoj treba da se obrate.
V.d. direktora PKS-Privredna komora Beograda, Aca Popović rekao je da je Šalter za preduzetnike na Vračaru trebalo da se desi i ranije, ali da je dobro što će on sada startovati sa iskustvom svih ostalih opština i mnogim već rešenim pitanjima i problemima.
Važno je, kaže, što su kroz projekat dobro povezani opštine, institucije grada i PKS.



Preduzetnici sa Vračara, dodao je, poslovanje uglavnom razvijaju na okolnim opštinama, jer njihova nema kapacitet za veći razvoj kada je reč o proizvodnji, skladištima, trgovini.
Uz novi šalter će se otvoriti mogućnost da vračarski preduzetnici ostvare dobru saradnju sa ostalim opštinama i vide gde i kako mogu da razvijaju posao, kada on iz početne inicijative i entuzijazma preraste u mala ili srednja preduzeća.
Foto: Tanjug