Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

PLASMAN MEĐU PRVIH 15 U EVROPI ZA SDI – JAK SIGNAL INVESTITORIMAPredsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ukazuje da je činjenica da se Srbija po prvi put našla na listi top 15 zemalja u Evropi po broju stranih direktnih investicija, snažan signal globalnim investitorima. "Najveću zaslugu za ovakve rezultate imaju kabinet predsednika Vučića i Razvojna agencija Srbije, sa svojim odličnim rezultatima. PKS ide po svetu i traži investitore, a oni posle isprate celu investiciju, i to od početka, kada je najpotrebnija podrška države" kaže Čadež.

Prema rezultatima istraživanja o aktivnosti evropskog tržišta revizorsko-konsultantske kompanije Ernst and Young Srbija je prošle godine privukla 118 SDI projekata što je za čak 157 odsto više u odnosu na 2016. godinu. To je Srbiji omogućilo da napreduje za osam mesta na rang listi Evrope po broju stranih direktnih investicija na 14. poziciju za 2017. godinu, navodi se u istraživanju EY "European Attractiveness Survey 2018".

Čadež je izjavio da su za Srbiju upravo stigle dve važne vesti: jedna je istraživanje EY, a druga je analiza objavljena juče u nemačkom “Berzanskom Časopisu” (Borsen-Zeitung) u kojoj se ocenjuje da je Srbija veoma dobro ekonomski napredovala u poslednje dve godine.

“Kada se nadjete na listi medju prvih 15 zemlja po privlačenju stranih direkrtnih investicija, to ne može da se ne primeti", kaže Čadež i ističe da obe vesti za Srbiju omogućavaju pre svega vidljivost naše zemlje za sve investitore u globalnoj ekonomiji.
Prošle godine, podseća predsednik PKS, bilo je 157 odsto više investicija u našoj zemlji nego 2016. godine. Čadež napominje da se mnogo toga uradilo na privlačenju stranih investitora kao i na poboljšanju poslovne klime, ambijenta i stabilnosti za poslovanje u Srbiji.

"To je ono što investitorima treba, predvidljivost", poručuje Čadež i dodaje da se u proteklih pet godina radi na predvidljiv i odgovoran način i "da postoji zacrtana ekonomska politika, odgovorno 
Predsednik Privredne komore Srbije kaže da su najveću ulogu za ovakve rezultate imali kabinet predsednika Vučića koji radi odlične stvari i Razvojna agencija Srbije sa svojim izuzetnim rezultatima.ponašanje države i prema investitorima i prema budžetu i privatnom sektoru". "Onda, naravno, imate takav rezultat", kaže predsednik PKS i dodaje da je nemački Časopis u jučerašnjoj analizi naveo da je Sbija dobro napredovala u poslednje dve godine što je i ubedljivo ilustrovano preciznim podacima.

"Mi kao privredna Komora Srbije okupljamo privredni sektor i kompanije, idemo po svetu i lobiramo i tražimo investitore, ali oni posle isprate celu investiciju od početka do kraja i to od prve faze kada je potrebna podrška institucija države", objašnjava Čadež.
Zahvaljujući stranim direktnim investicijama u Srbiji je u 2017. godini stvoreno više od 20.000 novih radnih mesta, pokazuje istraživanje EY.
Rezultati takodje ukazuju i na to da je region Centralne i Istočne Evrope drugi najpoželjniji region po broju SDI u Evropi.