Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

VELIKE MOGUĆNOSTI ZA SRPSKI IZVOZ U IRAN


Srbija bi mogla da bude regionalni centar za prisustvo iranskih kompanija na Zapadnom Balkanu, izjavio je Rasim Ljajić potpredsednik Vlade i pozvao privrednike iz Irana da ulažu u Srbiji. Dodatni podsticaj našim privrednicima za razgovore o konkretnim poslovnim aranžmanima predstavljaju dogovori o zaključenju sporazuma o slobodnoj trgovini, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS na otvaranju poslovnog foruma.

Obraćajući se srpskim i iranskim privrednicima u PKS Rasim Ljajić, potpredsednik Vlade Srbije, istakao je da je pokrenuta inicijativa za zaključenje sporazuma o slobodnoj trgovini pozivajući kompanije iz Srbije da iskoriste šansu i pristup tržištu Irana od 80 miliona ljudi, zemlji koja godišnje uvozi više od 70 milijardi dolara različitih proizvoda i robe.

Turizam, poljoprivreda i energetika su, naglasio je Ljajić, oblasti od obostranog interesa i potencijal za saradnju, a postoji mogućnost izvoza ovčjeg mesa, kukuruza, jestivog ulja i različitih vrsta semena, poput suncokreta, soje i šećerne repe u Iran.
„Poruka poslovnim ljudima iz Irana je da dođu i investiraju u Srbiji. Vi ste u našu zemlju više nego dobrodošli“, rekao je Ljajić. Naglasio je da je Srbija jedna od retkih zemalja u Evropi koja ima bezvizni režim sa Iranom i uspostavljenu direktnu avio-liniju Beograd-Teheran što, ističe, olakšava dolazak i privrednika i turista iz Irana.
Naveo je i da je planirana poseta Iranu sa predsednikom Privredne komore Srbije Markom Čadežom koja će, kako je istakao, biti pokušaj da se napravi sledeći iskorak u konkretnoj ekonomskoj saradnji dve zemlje.
Predsednik PKS Marko Čadež rekao je da su vesti sa bilateralnog sastanka sa predstavnicima Irana dobre i da postoji volja da se unaprede i ojačaju privredne veze. „Postoji spremnost naših prijatelja da trgujemo kad je pitanju energetika i izvoz naših proizvoda“, rekao je Čadež i istakao da su privredne komore spremne da koordinišu formiranje zajedničke kompanije koja bi bila podrška privrednicima na oba tržišta.

„Posetom iranske delegacije Srbiji, krajem februara ove godine, tadašnjim susretima na državnom nivou i skupom privrednika otvorili smo novo poglavlje i nove perspektive u ekonomskim odnosima naših zemalja. Samo nekoliko meseci posle, ove nedelje, u prilici smo da konstatujemo napredak, napravimo nove korake u našoj saradnji i februarske dogovore konkretizujemo u obostranom interesu naših privrede”, naglasio je Čadež.
Dodatni podsticaj za naše privrednike, po rečima Čadeža, su dogovori o zaključenju sporazuma o slobodnoj trgovini. Posle toga najvažnije je razgovarati o otklanjanju najveće prepreke, a to je bankarska saradnja i uspostavljanje platnog prometa.
Ministar industrije, rudarstva i trgovine Irana Mohamed Šariatmadari rekao je da Iran podržava teritorijalni integritet Srbije, da Srbija ima veliku važnost i značaj u ovom delu Evrope za očuvanje mira i stabilnosti u regionu, te da su politički odnosi dve zemlje na najvišem mogućem nivou.
On je naveo da je predsedniku Aleksandru Vučić preneo poziv zvaničnika Irana da posetu tu zemlju, što očekuje da će se desiti uskoro i da će tom prilikom doći i veliki broj privrednika iz Srbije. Podržao je formiranje zajedničke kompanije čiji bi zadatak bio povezivanje privrednih subjekata dve zemlje.

Šariatmadari je rekao da Iran ima 18,9 odsto sveokupne rezrve gasa na svetu, 9,7 odsto rezerve nafte, najviše u Ahvazu, po čemu je četvrta zemlja na svetu, poseduje 68 vrsta mineralne sirovine čije rezerve iznose 60 milijardi tona što je, kaže, sedam odsto sveukupnih rezervi mineralnih sirovina na svetu, te da je 11. proizvođač čelika u svetu i godišnje proizvede 200 miliona tona.

„Nažalost, nismo zemlja sa velikim količinama vode, u stočarstvu smo uvoznici i u planu je da budemo uvoznici ovčijeg mesa iz Srbije“, rekao je on i naveo spremnost Irana da sarađuje sa srpskim kompanijama u modernizaciji termoelektranama u Iranu koje imaju dragoceno iskustvo i te da očekuje da će vrlo brzo biti potpisani ugovori.
Predsednica Privredne komore Ahvaz Šahla Amori ocenila je da Poslovni forum pokazuje ozbiljnu odlučnosti Irana i Srbije za učvršćivanje ekonomske saradnje. Pozvala je privrednike iz Srbije da preduzmu konkretne poteze u oblasti ekonomske saradnje i da prisustvuju forumu u Ahvazu, gradu za koji kaže da poseduje ogromne potencijale u poljoprivredi, čeličnoj industriji.
Poslovni forum Srbija-Iran održan je u okviru 15. zasedanja Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju dve zemlje.