Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

RADOJIČIĆ: BEOGRAD SE RAZVIJA PLANSKI, A U SREDIŠTU SVIH INTERESA JE ČOVEK

Beograd se razvija planski i strateški, ima mnogo ideja i potencijala da ih realizuje, a u središtu svih interesa je čovek i njegov bolji kvalitet života, poručio je danas gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić otvarajući prvu plenarnu sesiju na Forumu „16+1”. On je podsetio na finansijske probleme u periodu od pre pet godina, ali i naglasio da su danas finansije stabilne, a ekonomska situacija uravnotežena. 


– To je bio dobar simbol investitorima zbog čega je danas Beograd veliko gradilište. Sve više se investira u naš glavni grad, a jedan od najvećih projekata je „Beograd na vodi”, koji će, kada bude kompletno završen, imati dva miliona kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora, a čitava investicija iznosiće tri i po milijarde evra – istakao je gradonačelnik.

On je posebno naglasio značaj saradnje sa Kinom, koja je u protekle četiri decenije stalno na visokom nivou. Zahvaljujući predsednicima dve države, poslednjih godina prijateljstvo je na najvišem mogućem nivou. 

– Sve se to odražava na privredu dve države, a u krajnjoj instanci i na saradnju Beograda i Pekinga. Urađen je Pupinov most, trenutno se radi obilaznica oko Beograda, a za nas je posebno značajan budući srpsko-kineski industrijski park u Borči. Na 320 hektara očekuemo da će se naći hiljadu visokotehnoloških firmi sa 10.000 novih radnih mesta. Ovaj projekat je izuzetno značajan za Beograd jer očekujemo njegov veliki uticaj na privredu Beograda, ali i da bude šansa za mlade obrazovane ljude – naglasio je Radojičić.

Gradonačelnik se osvrnuo i na projekat metroa, za koji je istakao da je zasigurno glavni cilj jer rešava jedan od najvećih problema u Beogradu, a to je transport. On je podsetio da će do februara biti završena studija izvodljivosti, te da bi prva linija, dužine 17 kilometara, mogla da počne da se gradi 2020. godine. 

– U narednom periodu planiramo mnogo da radimo u Beogradu. Među tim planovima su dva mosta i dva tunela. Jedan od tih mostova je novi na Savi, na mestu Starog tramvajskog mosta, a ovaj projekat ima dve faze: prva da se premesti stari most i druga da se napravi novi most dužine oko 400 metara sa navozima od 800 metara. Celokupan projekat je vredan 45 miliona evra i očekujemo da sledeće godine počne njegova realizacija – rekao je gradonačečnik, podsećajući da će jedan tunel spajati Karađorđevu i Bulevar despota Stefana, a drugi je Topčiderski tunel, i dodao da se tenderi očekuju sledeće godine.

Gradonačelnik se posebno osvrnuo na projekat deponije u Vinči, koji će biti rađen po sistemu javno-privatnog partnerstva, čime će biti rešen višedecenijski problem. On je izrazio očekivanja da će jedna od najlošijih tačaka u Evropi biti uređena.

Radojičić je podsetio da su renovirani Nardoni muzej i Muzej savremene umetnosti, te da je došao red na zgradu Filharmonije. Govorio je i o projektima izgradnje gondole i linijskog parka.

– Sve što se ulaže u grad na direktan ili indirektan način vraća se kroz turizam. U 2017. godini smo imali milion turista i dva miliona noćenja. Ove godine očekujemo povećanje od 15 do 20 odsto. Za nas je posebno značajno što se povećava broj turista iz Kine – naglasio je Radojičić.

On je istakao značaj povezanosti regiona i objedinjene turističke ponude, te zaključio da je zajednički nastup veoma važan u budućnosti.

Zamenica gradonačelnika Pekinga Vang Hung rekla je da je glavna nit saradnje Kine i 16 zemalja u trgovini i kulturi i navela da su u tim oblastima već postignuti rezultati, te da je želja da se oni još unaprede.

– U poslednje vreme Srbija, Crna Gora, Albanija i Bosna su oslobodile naše turiste od toga da sa vizama dolaze u ove zemlje. Mi imamo šest direktnih linija između Kine i glavnih gradova 16 zemalja, a nadamo se povećanju broja ovih linija. Želimo da povećamo promociju ovih zemalja u Kini jer želimo više vaših turista. Bilo bi dobro poboljšati saradnju u oblasti investicija i turizma, od čega bismo svi imali koristi – naglasila je Vang Hung.

Tema plenarne sesije su investicioni projekti gradova učesnika i NR Kine, javno-privatno pratnerstvo kao model finansiranja projekata od javnog značaja, kreiranje i značaj objedinjene turističke ponude Centralne i Istočne Evrope usmerene ka kineskom tržištu, a projekte svojih prestonica izneli su predstavnici Tirane, Sarajeva, Sofije, Budimpešte, Podgorice, uz učešće predstavnika Zagreba i Rige. O tome da je Srbija dobra investiciona destinancija i da jača svoju poziciju na „Duing biznis listi” Svetske banke govorila je Vidosava Džagić, pomoćnica direktora Privredne komore Beograda.