Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

RAST PRIVREDE SRBIJE ODLIČAN PREDUSLOV ZA JAČANJE SARADNJE SA AUSTRIJOM


Austrija je jedan od najvećih privrednih partnera Srbije, koja je postala mesto na kome investitori žele da ulažu i šire poslovanje, rekao je Marko Čadež, predsednik PKS, na otvaranju poslovnog foruma „Smart Traffic“, organizovanog u okviru zvanične posete austrijskog predsednika Aleksandera van der Belena. Predsednik Aleksandar Vučić pozvao je sve austrijske kompanije da investiraju u srpsku privredu i zarađuju novac, jer to znači i napredak Srbije. Foto Tanjug

„U našem je interesu da se trend investicija nastavi i da dobijmo još više visokotehnoloških ulaganja“, rekao je Čadež i podsetio na nedavno realizovanu veliku investiciju austrijske kompanije Cumtobel u Nišu.
Čadež je istakao veliku podršku Privredne komore Austrija, koja je, kako je, za Privrednu komoru Srbije ne samo važan partner, već uzor, podrška, mentor celokupnog procesa modernizacije, od zastupanja stavova privrede, preko internacionalizacije do edukacije i uvođenja dualnog modela obrazovanja.
Obraćajući se učesnicima foruma predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je sve austrijske kompanije da dođu i ulažu u Srbiju. „Dobrodošli ste ovde. Srbija je pristojno mesto za ulaganje i želim vam da se ovde osećate kao kod svoje kuće“, poručio je predsednik i ukazao da osim saobraćajne infrastrukture, puteva, železnica i Dunava, koji je zajedničko dobro, treba se fokusirati i na digitalnu infrastrukturu.

Podvukao je da je Srbija odlučila da se na minimum svedu međudržavni sporazumi koje ima sa pojedinim zemljama, što će, smatra, u potpunosti otvoriti vrata konkurenciji, kada je reč o daljoj izgradnji puteva i pruga.

Predsednik je naglasio da će se dodatno ulagati u železničku i putnu infrastrukturu, i podsetio da austrijski koncern Štrabag radi i niskogradnju i visokogradnju u Srbiji.
 
„Dobrodošli ste sa sa opremom, signalnom mehanizacijom, preduzećima“, poručio je Vučić i podsetio da se gradi pruga Beograd - Budimpešta, 138 kilometara kroz Srbiju. „Srbija će postati lider u regionu po broju kilometrima autoputa. U poslednje dve godine otvorili smo 200 km autoputa i nastavićemo da radimo na tome. Pre šest ili sedam godina imali smo dvostruko manje kilometara autoputa od Hrvatske, a za šest meseci imaćemo više“, rekao je Vučić.


Predsednik Srbije zahvalio je Austriji na podršci na uvođenju dualnog obrazovanja u školski sistem Srbije.
Predsednik Austrije Aleksander van der Belen rekao je da pozitivan trend srpske privrede predstavlja odličan preduslov za intenziviranje razmene Austrije i Srbije i da je impresioniran realnim stopama rasta privrede Srbije.

„U ovoj godini će privreda Srbije imati veći rast nego što se prvobitno prognoziralo. Veći od Austrije. Takav trend trena nastaviti i narednih godina“, naglasio je predsednik.

Van der Belen je istakao da su odnosi dve zemlje sve bolji i intenzivniji, da se trgovinska razmena pozitivno razvija i da je sve veći broj austrijskih preduzeća koja uspešno posluju u Srbiji.


„Optimističan sam da će i ovaj današnji sastanak između srpskih i austrijskih privrednika, stručnjaka i donosilaca odluka voditi ka intenzivnoj razmeni ideja i saradnje“, poručio je austrijski predsednik.
 
Potpredsednik Privredne komore Austrije Ričard Šenc izjavio je da je robna razmena između Srbije i Austrije dostigla prošle godine rekordnu vrednost od 1,2 milijarde evra, ali da to nije dovoljno, jer ima prostora da ona raste.

Kako je naveo, pokazalo se da je moderna evropska i usklađena saobraćajna mreža od značaja ne samo za privredni rast pojedinačnih zemalja, već i za celokupan kontinent, ali da moramo da brže i efikasnije transportujemo naše proizvode na tržište.

„To dovodi ne samo do društvene koristi, već podstiče i dodatne investicije. Svaki vremenski zastoj je ne samo pad kvaliteta života, već i pad privrede“, naveo je i naglasio da posebno mala i srednja preduzeća treba da dobiju priliku da postanu konkurentna, jer su upravo ta preduzeća u Austriji kičma privrede.

Tok kapitala, kako je rekao, odslikava odnose dve zemlje, budući da su austrijske kompanije do sada uložile u Srbiji 2,2 milijarde evra, kreirajući 20.000 radnih mesta.

Proširenje i modernizacija saobraćajne infrastrukture će, kako ocenjuje, dovesti do intenzivnije privredne saradnje naših zemalja.

 
Srpsko-austrijski poslovni forum „Smart Traffic“, u organizaciji Privredne komore Srbije i Trgovinskog odeljenja Ambasade Austrije u Beogradu - Advantage Austria, okupio je 23 austrijske i isto toliko srpskih kompanija.

Na skupu su održana i tri panela o železničkoj i saobraćajnoj infrastrukturi u Srbiji, na kojima su govorili predstavnici Železnica Srbije, Železnica Autrije, Evropske investicione banke, JP Putevi Srbije, Koridori Srbije i kompanije Štrabag Srbija.

Bilo je reči o tenderima i mogućnostima finansiranja infrastrukturnih projekata, a učestvovali su i predstavnici Instituta CIP, Svetske banke i Sekretarijata za saobraćaj Grada Beograda.

Takođe, predstavljeni su najbolji primeri iz prakse - austrijski „know how“ i inovacije „at its best“ od strane predstavnika Tehničkog univerziteta u Gracu, kao i  kompanije Plasher & Theurer, Voestalpine i Frauscher.