Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

NEDELJNI PREGLED DOGAÐAJA


14. januar 2019. DUALNO OBRAZOVANJE I DIGITALIZACIJA JAČAJU PRIVREDE REGIONA

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, u ime Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke (KIF), potpisao je danas u Beču, sa austrijskom šeficom diplomatije Karin Knajsel i predsednikom PK Austrije Haraldom Marerom, Memorandum o razumevanju posvećen projektu uvođenja dualnog obrazovanja na Zapadnom Balkanu i digitalizaciji privreda regiona.

Višegodišnji projekat, koji će se realizovati uz finansijsku podršku Austrijske razvojne agencije i ekspertsku pomoć Privredne komore Austrije, počeće do sredine godine i kako je planirano trajaće do 2024.
 
„Ovaj memorandum razlikuje se od drugih jer detaljno precizira  višegodišnju podršku ekonomijama Zapadnog Balkana. Želimo da model dualnog obrazovanja koji zajedno sprovode Srbija i Austrija, Komora, vlada i Ministarstvo prosvete, proširimo na ceo region. Za zajedničko ekonomsko tržište neophodno je da imamo obučenu radnu snagu“, istakao je Čadež nakon potpisivanja Memoranduma u Privrednoj komori Austrije.

Čadež je objasnio da Memorandum sadrži konkretne mere i zajedničke aktivnosti, između ostalog i donošenje zakonskih okvira u zemljama u kojima ne postoje propisi u oblasti dualnog obrazovanja, kao i animiranje firmi i analizu potrebnih profila.

„Veoma je važno uvođenje novih profila, jer živimo u vremenu kada ne znamo koji će nam profili trebati za pet godina. Austrija je u tome napravila veliki pomak. U Srbiji smo već preuzeli austrijski profil e-trgovac koji ćemo uvesti u trgovačkim školama od septembra. Đaci će se obučavati da upravljaju platformama za elektronsku trgovinu, što je veoma važno za kompanije“, ukazao je predsednik PKS.
Kroz ovaj projekat, privredne komore regiona osnažiće se da kompanijama pruže što veću podršku i što kvalitetnije i efikasnije usluge bitne za uključivanje u proces dualnog obrazovanja kadrova prema potrebama privatnog sektora, ali i u razvoju  i akreditaciji novih obrazovnih profila za radna mesta koje donosi savremeno digitalno poslovanje. Planira se i uspostavljanje virtuelne regionalne akademije za obuku kadrova.

Čadež je naglasio da je drugi aspekt Memoranduma digitalizacija privreda, podsećajući da je po uzoru na PK Austrije, PKS formirala Centar za digitalnu transformaciju u kome se sertifikuju savetnici za digitalnu transformaciju malih i srednjih preduzeća.

„Sertifikovani savetnik analizira kompletno stanje u preduzeću nakon čega se donose i implementiraju digitalna rešenja. Digitalna transformacija privreda regiona veoma je važna u procesu uspostavljanja jedinstvenog ekonomskog prostora“, dodao je Čadež.
Kako je objasnio, dragocena osnova za kreiranje i sprovođenje budućih aktivnosti biće studija  koja će dati detaljnu analizu stanja, potreba i prepreka sa kojima se suočavaju mala i srednja preduzeća regiona na putu ka bržoj digitalnoj traformaciji.
Šefica austrijske diplomatije Karin  Knajsel istakla je da je Jugoistočna Evropa deo Evrope, kao i da ne bi bilo „ovakve Evrope da nije postojala razmena ideja i privrede sa ovim regionom“. Knajsel je, na konferenciji za medije, povodom potpisivanja Memoranduma, rekla da ne voli da koristi veštački pojam Zapadni Balkan, već da radije govori o Jugoistočnoj Evropi jer se time semantički jasno stavlja do znanja da je taj prostor deo Evrope.

„Jugoistočna Evropa daje jasno do znanja da su gradovi kao Beograd, Sarajevo ili Skoplje deo našeg kontinenta i ekonomije“, naglasila je Knajsel. Kako je istakla, Austrija je tokom predsedavanja EU, posebnu pažnju posvetila približavanju regiona EU, a sa Srbijom i Crnom Gorom imala je uspeha da se otvore dalja poglavlja u pristupnim pregovorima.

Knajsel je naglasila da partnerima u EU, posebno u Zapadnoj Evropi, podvlači da se ne sme dozvoliti nastajanje vakuuma u Jugoistočnoj Evropi. Podsetila je da druge sile imaju snažne ambicije prema tom regionu, kao što je, na primer, Kina. Prema njenim rečima EU i Austriji je u interesu da poveća saradnju sa Jugoistočnom Evropom.

„Kada pomislim na pisce kao što su Ivo Andrić i Miloš Crnjanski to su evropski pisci koji su doprineli evropskoj književnosti“, naglasila je ona. Knajsel je istakla da je KIF važan za unapređenje saradnje u regionu, i da je zbog toga Memorandum veoma bitan, jer su dualno obrazovanje i digitalizacija veoma bitne oblasti za privredu.

„Dualno obrazovanje omogućava obuku stručne radne snage, a u zemljama regiona upravo imamo nedostatak te radne snage zbog iseljavanja“, kazala je šefica austrijske diplomatije.

Nova spoljnotrgovinska strategija Austrije, koja je nedavno usvojena, prema njenim rečima upravo veliku pažnju posvećuje dualnom obrazovanju.

Predsednik Privredne komore Austrije Marer naglasio je da je Zapadni Balkan veoma važan za Austriju, koja na tom prostoru ima značajne investicije. On je rekao da je Austrija ponosna što je region izabrao upravo austrijska rešenja za preuzimanje, dodajući da nema ništa protiv toga jer misli da je austrijski sistem dobar.

Istakao je da je strateški cilj Memoranduma dalje podsticanje investicija, dalja digitalizacija privrede, te i borba protiv nedostatka stručne radne snage.

„Bez obrazovanja nema razvoja, i to ima negativni efekat po konkurentnost, ali i demokratsku raspravu, te i razvoj blagostanja“, ukazao je Marer.

On je najavio da Austrija želi da inicira u EU projekat „EU - Zapadni Balkan biznis samita“, za koji kaže da bi bilo dobro da se održi pre izbora za Evropski parlament.

„Taj samit bi bio dalji signal da želimo da trgujemo sa našim neposrednim susedstvom, a ta saradnja je aktivni garant stabilnosti, mira i blagostanja“, rekao je Marer.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovali su predsednici svih šest komora članica Komorskog investicionog foruma, koji su nakon svečanosti razgovarali sa čelnim ljudima austrijskih kompanija koje su već prisutne ili su zainteresovane za poslovanje i investiranje u regionu Zapadnog Balkana.

Predsednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović rekao je da je Memorandum veoma bitan, jer se radi o sporazumu preko kojeg će region dobiti podršku Austrije u oblastima najvažnijim za privrede - dualnom obrayovanju, digitalizaciji, investicijama. Ističe da je za ceo region veoma dragoceno iskustvo Privredne komore Srbije u tim oblastima.

Potpredsednik spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić naglasio je da je Memorandum jedna konkretna podrška KIF-u i nešto što ukazuje da saradnja u regionu nema alternativu. "Saradnja je jedini ispravan put ka približavanju evroatlantskim integracijama. Za BiH je važno da se integrišemo kao poslovne zajednice u regionu, ali i sa poslovnim zajednicama u Evropi. Ovaj Memorandum govori o tome da ćemo imati podršku EU", poručio je on.

Predsednik kosovske Privredne komore Berat Rukići istakao je da region Zapadnog Balkana nema dobar imidž u Evropi i da je primarni cilj da se radi na njegovom poboljšanju. Prema njegovim rečima neophodno je doprineti pozitivnoj klimi za investicije i trgovinu regiona sa EU.

Generalni sekretar KIF-a Safet Grdžaliju rekao je da se saradnja ne treba gledati samo kroz ekonomsku dimenziju. On je naglasio da sve države regiona treba da promovišu novi vid patnerstva, da region promovišu kao region budućnosti i inovacija, a ne sukoba i prošlosti.

“Poruka za sve nas je da pokušamo da ulepšamo budućnost, a ne da ulepašavamo prošlost. Ako investiramo u digitalizaciju i obrazovanje mislim da je to budućnost i da politika treba da to podržava. Utopija je da je moguće imati stabilnost bez ekonomskog razvoja”, poručio je Grdžaliju.