Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom


KONFERENCIJA ZA NOVINARE - SAJAMSKO-KONFERENCIJSKA PLATFORMA REBEC

Pozivamo Vas na drugu konferenciju za medije povodom održavanja sajamsko-konferencijske platforme REBEC koja će se održati od 21 - 23. juna 2010. u Beogradu.

Konferencija za medije biće održana 3. juna 2010. sa početkom u 12 sati u
Privrednoj komori Beograda, Kneza Miloša 12.

Tom prilikom biće predstavljene dve teme sa ovogodišnjeg REBEC: razvoj hotelske i turističke industrije u Srbiji i procena vrednosti nepokretnosti. Na konferenciji će govoriti:
Aleksandar Opsenica
, pokretač REBEC platforme, dr Milan Janković, predsednik Privredne komore Beograda, Patrik Rirdon (Patrick Reardon), izvršni predsednik ReardonSmith Architects, Nebojša Nešovanović, sarukovodilac odeljenja za procene King Sturge, Nenad Suzić, odeljenje za procene CBRE.

1. Razvoj hotelske i turističke industrije u Srbiji
Nove tendencije u projektovanju hotela danas su uslovljene savremenim razvojem hotelske industrije. Hotel više nije samo soba već kompletna usluga, od prenoćišta do najzahtevijih želja gostiju. Tendencija je da se sve nove tehnologije “pakuju” u  projekte. Tako se u hotelu možete odmarati, lečiti i zabaviti ili zakazati vrlo važan poslovni program. Svi novi hoteli su ekološki i funkcionišu u skladu sa principima održivog razvoja.
Činjenica je da je Beograd po izboru prestižnih časopisa pri vrhu listi najprimamljivih turističkih destinacija. Otuda je potrebno osnažiti proces razvoja izradnje hotela sa 4 ili 5 zvezdica kao i izgradnja malih “Garny” hotela.
Tema će biti proširena na informativno-sajamskoj konferenciji REBEC 2010 kroz primere u oblasti banjskih, jerezerskih i planinskih turističkih destinacijama sa akcentom na razvoj turističko-hotelske ponude u period svetske krize. 

2. Procena vrednosti nepokretnosti
Procena vrednosti nepokretnosti je multidisciplinarna delatnost neophodna za uspostavljanje kvalitetnijeg tržišta nekretnina. U Srbiji ne postoje standardi na osnovu kojih bi se vršile procene. Procenama se uglavnom bave sudski veštaci ekonomske, građevinske i drugih inženjerskih struka. Najčešći problemi se javljaju prilikom procena za potrebe osiguranja kredita, projektnog finansiranja i kupovine nekretnina. Oštećene su banke usled neadekvatnog kolaterala, država zbog pogrešno prijavljenih osnovica za porez i kupci koji nisu dobili adekvatan savet pri kupovini. Iz tog razloga banke prave liste prihvaćenih procenitelja, ali to ne može nadomestiti nedostatak adekvatnih lokalnih standarda. Kako bi se rešili ovi nedostatci potrebno je usvanje standard procenjivanja i uspostavljanje procedure za licenciranje ovlašćenih procenitelja. Danas u Srbiji postoji udruženja procenitelja, Procenitelji Srbije, koje nije prihvaćeno kao zvanično telo od strane države i nije prepoznato kao relevantno udruženje od strane značajnih tržišnih učesnika.

O Rebec – u
REBEC (akronim od Real Estate Belgrade Exhibition & Conference) sajamsko-konferencijska manifestacija, nastala 2008. godine  po ugledu na najpoznatije sajmove nekretnina u svetu – MIPIM i MAPIC u Kanu, EXPO Real u Minhenu, REAL Wienna u Beču i Expo Italia u Milanu.
Nastao je sa ciljem da se postavi platforma za prikupljanje informacija, umrežavanje stručnjaka i investitora, privlačenje stranih fondova i predstavljanje svetu potencijala razvoja tržišta nekretnina Srbije. Tako organizovan, otvara mogućnost da se na jednom mestu prezentuju postignuti rezultati i potencijali za razvoj tržišta nekretnina u Srbiji i regionu.
REBEC okuplja eksperate u oblasti investicija i građevinarstva koji prenose svetska i domaća iskustva. Kroz trodnevne prezentacije na sajamskom delu i na konferencijim panelima se predstavljaju modeli koji su doživeli praktičnu primenu, vrši se stručna analiza postojećih projekta i predstavlja se perspektiva u oblasti investicija u našoj zemlji kao što se omogućuje zainteresovanima da profesionalno nauče nešto novo.

Za sve dodatne informacije kontaktirati Jelenu Šijan, PR sajma investicija i gradjevinarstva REBEC 2010, telefonom 063 7 327 300, ili putem e-maila
jelenasijan@yahoo.com