Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom


ODRŽANO PREDAVANJE PROF. DR KRISTOFERA KOKERA ''KUDA IDE ZAPAD?''


Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE), Anglo-srpsko društvo i Zavod za udžbenike, organizovali su u petak, 3.09.2010. godine, u hotelu ''Hyatt Regency'', predavanje na temu: ''Kuda ide zapad?'', koje je održao prof. dr Kristofer Koker. Ovim predavanjem Beogradski fond za političku izuzetnost nastavlja seriju debata o pitanjima politika, koje određuju međunarodne odnose ne samo u Evropi, već i šire.

Prof. dr Koker je istaknuti britanski stručnjak za međunarodne odnose i pitanja bezbednosti, koji predaje na uglednoj Londoskoj školi ekonomije (LSE) i gostujući je profesor na Akademiji norveških vojnih snaga u Oslu. Autor je knjiga: ''Budućnost rata'', ''Ratovanje bez ratnika'', ''Humano ratovanje'', ''Rat i neliberalna svest'', ''Sumrak Zapada'', ''Rat i 21. vek'', ''Nacija u povlačenju'' i druge.

''Jedna od najčešćih tvrdnji koje se čuju u debatama o Zapadnom savezu je da je on podeljen, uprkos tome što deli iste vrednosti'', istakao je u svom predavanju prof. dr Koker. Druga, navodi Koker, jeste da se podela najbolje može objasniti time što Evropljani i Amerikanci žive u skladu sa različitim vrednostima. Oba argumenta su pogrešna. I Sjedinjene države i Evropa dele slične vrednosti, što bi se i očekivalo od dva najznačajnija otelovljenja zapadne civilizacije. Ali, oni ih instrumentalizuju – ili normiraju – na drugačije, čak rivalske načine. Zaista, glavno objašnjenje sadašnjeg transatlantskog jaza je činjenica da se evropske i američke norme sve više razilaze, istakao je u svom predavanju prof. dr Koker.