Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

ŽENE U BIZNISU – MOST POVEZIVANJA SRBIJE I KINE  

 Žene u biznisu – most
povezivanja Srbije i Kine

Imajući u vidu mogućnosti proširenja privredne saradnje izmedju Narodne Republike Kine i Republike Srbije, kao i zajedničkog nastupa na druga tržišta uz korišćenje pogodnosti koje su ustanovljene potpisivanjem međudržavnih sporazuma, Privredna komora Beograda je u saradnji sa Kinesko-srpskom asocijacijom za promociju kulture, organizovala susret kineskih i srpskih poslovnih žena. Skup je, uz svečani ručak, održan u kineskom restoranu ’’Kineski zid’’ u Beogradu.

Cilj ovog skupa bio je ostvarivanje kontakta i stvaranje mogućnosti za uspostavljanje poslovne saradnje na svim poljima između žena iz srpske i kineske poslovne zajednice.  Skupu je prisustvovalo oko 90 istaknutih privrednica iz Kine i Srbije. Među gostima su bili i predstavnici kineske ambasade u Beogradu, predsednik Privredne komore Beograda dr Milan Janković, sa saradnicima, predstavnik kineske razvojne banke, predsednici kineskih asocijacija registrovanih u Srbiji, istaknuta umetnica Merima Njegomir, istaknuta novinarka, Mira Adanja Polak, predsednica Dunav osiguranja, Mila Jezdimirović i mnoge druge uspešne žene iz Srbije i Kine.

Na skupu je istaknuto da je privredna saradnja Srbije sa Kinom uvozno orjentisana, a Srbija ostvaruje spoljnotrgovinski deficit, gde je pokrivenost uvoza izvozom 0,4%.  Kina predstavlja petog spoljnotrgovinskog partnera Republike Srbije i cilj je da se promet i saradnja i dalje povećaju. Žene nisu samo stubovi porodičnog života, nego i u biznisu, i kao takve mogu biti snaga ekonomskog razvoja.

Učesnice skupa su bile zadovoljne programom i idejom da se uspešne poslovne žene povezuju, i budu deo poslovne platforme koja unapređuje privrednu saradnju između Srbije i Kine. Privredna komora Beograda i Kinesko-srpska asocijacija su se obavezale da će biti od pomoći u pronalaženju partera, ostvarivanju komunikacije i realizaciji poslovnih ideja.