Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom

POSETA SRPSKE DRŽAVNO PRIVREDNE DELEGACIJE R. SLOVENIJI


 
Mr. Milan Janković u razgovoru sa
predsednikom Republike Slovenije
Dr. Danilom Türk

U okviru planirane posete državne delegacije Republike Srbije, Republici Sloveniji,  koju je predvodio predsednik Boris Tadić, organizovani je i srpsko-slovenački poslovni forum. Poslovni forum koji se održao u Gospodarskoj zbornici Slovenije okupio je  predstavnike više od dvesta kompanija iz dve države. 

Predsednik Privredne komore Beograda mr Milan Janković, izjavio je da je cilj organizovanja Poslovnog foruma unapređenje privredne saradnje dve zemlje, učvršćivanje već postojećih poslovnih odnosa, kao i mogućnost novih investicija. Takođe, je ukazao na značaj privredne saradnje između dve države i zajedničkog nastupa na trećem tržištu kao i važnost principa pravičnosti u međusobnim odnosima, prema komplementarnim interesima.  Otvaranjem Srpskog poslovnog kluba u Ljubljani očekuje se olakšani prodor robe i kapitala na Slovenačko tržište.

Predsednik Republike Srbije, Boris Tadić, obraćajući se u Ljubljani učesnicima srpsko-slovenačkog poslovnog foruma, istakao je da su države sa kojima Srbija ima sporazum o slobodnoj trgovini zapravo veliko tržište sa oko 800 miliona stanovnika.

„Srbija je otvorena zemlja i društvo – dobrodošli u Srbiju“, poručio je Tadić slovenačkim privrednicima, objasnivši da će se, ako se prožmu interesi srpskih i slovenačkih kompanija, otvoriti potencijal za nastup na trećim tržištima.

 

Predsednik Boris Tadić, sastao se sa predsednikom Republike Slovenije Danilom Tirkom, ocenivši su da su dve države na početku nove faze u odnosima, da između slovenačkog i srpskog naroda postoji tradicionalno prijateljstvo i da smo danas na početku novog puta. Predsednici dveju država su se složili da je pored privredne, takođe od izuzetne važnosti i kulturna saradnja i saradnja u sferi školstva.

 

Posle susreta dvojice predsednika, ministri za rad i socijalna pitanja dve države Rasim Ljajić i Ivan Svetlik, potpisali su sporazum o socijalnom osiguranju, kojim će biti omogućeno ostvarivanje prava na penziju građana Srbije koji su deo radnog staža ostvarili u Sloveniji i građana Slovenije koji su deo radnog staža ostvarili u Srbiji.

Boris Tadić pozvao je slovenačke kompanije da ulažu u Srbiju, ističući da će investitori na taj način obezbediti sebi pristup do sada nedostupnim tržištima.