Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom


ODNOSI TURSKE I SRBIJE BOLJI NEGO IKADA


Predsednik Turske Abdulah Gul doputovao je 26.10.2009.godine u Beograd, u prvu zvaničnu posetu Republici Srbiji. Posle svečanog dočeka ispred Palate "Srbija", predsednik Turske, gospodin Gul i predsednik Republike Srbije, gospodin Tadić počeli su razgovore, neposredno potom im se pridružila privredna delegacija Turske i pristupili su potpisivanju više bilateralnih sporazuma u cilju unapređenja međusobnih odnosa i saradnje dveju zemlje.
Sporazum o slobodnoj trgovini ići će u korist obe zemlje. Sporazum će ne samo podstaći direktna ulaganja Turske u Srbiju, već ohrabriti i olakšati zajedničku inicijativu između turskog i srpskog poslovnog sveta. Predsednik Turske, gospodin Gul došao je u posetu u pratnji delegacije koju čini preko 40 istaknutih predstavnika turske privrede iz oblasti građevinarstva, tekstilne industrije i turizma, radi upoznavanja mogućnosti ulaganja u Srbiju.

Predsednici Srbije i Turske, Boris Tadić i Abdulah Gul, pozvali su turske privrednike na osmom Poslovnom savetu, čiji je domaćin u hotelu Hajat bila PKS, da investiraju u Srbiju i iskoriste njen geografski položaj i sve bolje infrastrukturne pogodnosti za poslovanje.  Predsednik Tadić je istakao da investicije u Srbiju podrazumevaju najmanje troškove za izvoz na inostrana tržišta i da posebne pogodnosti za investiranje postoje na pravcu Koridora 10. Predsednik Srbije je turske privrednike pozvao i da investiraju u izgradnju autoputa od Beograda ka Crnogorskom primorju, koji će biti trasiran kroz Sandžak, čime će biti osiguran ekonomski razvoj te regije i prosperitet bošnjačke nacionalne manjine. Prema Tadićevim rečima, ekonomski potencijali te oblasti dodatno bi mogli biti iskorišćeni podizanjem industrijske zone u Tutinu i pretvaranjem vojnog aerodroma Lađevci u civilni. Predsednik Srbije je istakao da su dve strane veoma blizu sporazuma o izgradnju regionalnih puteva Novi Pazar- Tutin i Novi Pazar-Sjenica. Kao potencijalno uzajamno isplativ oblik ekonomske saradnje, dvojica predsednika su istakla nastup srpskih i turskih privrednika na trećim tržištima, budući da obe zemlje imaju potpisan veliki broj sporazuma o slobodnoj trgovini sa drugim državama. Predsednik Tadić je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se i Turska uključila u projekat "Južni tok" i izrazio nadu da će se i Srbija na sličan način pridružiti projektu gasovoda "Nabuko".

Dvojica predsednika su naglasili da Srbiju i Tursku vezuje strateško partnerstvo, da je potpisano više bilateralnih sporazuma, među kojima i onaj o slobodnoj trgovini, ali da ekonomski odnosi nisu u dovoljnoj meri pratili odlične političke odnose Beograda i Ankare. Abdulah Gul je naglasio da se Evropska unija ne može zamisliti bez Beograda, i istakao da turski privrednici moraju da shvate prednosti i vrednosti investiranja u Srbiju. Potrebno je ojačati našu ekonomsku saradnju, poručio je Gul i naglasio da Turska godišnje uveze robe u vrednosti od 200 milijardi dolara, što predstavlja veliki potencijal za srpske privrednike, imajući u vidu da postoji velika neravnoteža u spoljnotrgovinskoj razmeni na štetu Srbije. On je otvoreno pozvao privrednike iz svoje zemlje da ulažu kapital u izgradnju saobraćajne infrastrukture i novih hotela, kao i u projekte iz oblasti energetike. Gul je naglasio da 200.000 turista iz Srbije letuje godišnje u Turskoj, zbog čega je sa svojim domaćinom razgovarao o olakšavanju procesa izdavanja viza i predložio da avioprevoznici Srbije i Turske uspostave stratešku saradnju.