Kancelarija za brze odgovore u saradnji sa Biznis info centrom


PRVI KONKRETNI KORACI SARADNJE RUSKIH I SRPSKIH PREDUZEĆA

 

U okviru delegacije privrednika iz Srbije u poseti ruskim privrednicima u Moskvi, koju je organizovao gospodin Dragan Marković , gradonačelnik Jagodine, predsednik Privredne komore Beograda, mr Milan Janković realizovan je sastanak sa predsednikom Privredne Komore Moskve, Leonidom Govorovim i deset predstavnika najvećih kompanija.

 
Na sastanku, kome su prisustvovali privrednici i rukovodstvo Privredne komore Moskve, predsednik Govorov je istakao da, posle zvanične posete predsednika Ruske Federacije Dimitrija Medvedeva Republici Srbiji, postoji jasna volja i osnov za jačanje privrednih odnosa i pregovaranje o zajedničkim projektima.

Aktivnosti na kojima radi komora Moskve su: izgradnja Međunarodne škole biznisa. Regionalni biznis centar, a najznačajnija je projekat, u okviru javno-privatnog partnerstva između Komore grada i grada Moskve, na izgradnji Biroa za kongresnu delatnost  i međunarodne izložbe.


Na sastanku su prisustvovali direktori i vlasnici srpskih kompanija Simpo, Jela, YU Kanbera, MB gas, Feman, Jagodinska pivara, RTB Bor, Holding kablovi i  Prva Petoletka. Privrednici su predložili oblike saradnje, koji se najviše odnose na pomoć u pronalaženju partnera na ruskom tržištu za distribuciju proizvoda ili zajednička ulaganja, a istovremeno su izneti predlozi za potencijale strateške partnere u procesu privatizacije.

 
Gospodin Dragan Marković je ponudio ruskim investitorima besplatno zemljište u  Jagodini, kako bi podstakao investiranje u Srbiju i izrazio želju da ruski investitori započnu biznis u Srbiji, pronađu strateške partnere i zaposle lokalno stanovništvo.

 

Predsednik komore Beograda, mr Milan Janković je zaključio da su prijateljski rusko-srpski odnosi rezultirali obostranom željom privrednika i predstavnika Vlada dveju država da se sklapaju dobre poslovne kontakte radi povećanja obima spoljno trgovinske razmene.