BDP SRBIJE PAŠĆE 0,5% U 2010. GODINI PROGNOZIRAJU ANALITIČARI MEĐUNARODNE BANKARSKE GRUPACIJE UNIKREDIT

Analitičari međunarodne bankarske grupacije Unikredit u januarskom izveštaju procenjuju da će bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u 2010. imati pad od 0,5 odsto. "Iako Vlada Srbije namerava da poveća investicije da bi podstakla rast u 2010, postoji veliki broj izazova, tako da je zadržana prognoza za nastavak pada BDP-a", navodi se u kvartalnom istraživanju Unikredita o ekonomiji u centralnoj i istočnoj Evropi.

Nova procena pada BDP-a Srbije u 2010. godini blaža je nego u prethodnom kvartalnom izveštaju, kada je očekivan pad od 0,7 odsto, ali je prognoza rasta za 2011. godinu zadržana na istom nivo od 1,3 odsto. Kako su naveli, iako je Vlada Srbije napravila budžet na osnovu procene da će rast BDP-a u 2010. godini biti 1,5 odsto, verovatniji je ishod o blagom padu BDP-a od 0,5 odsto, uz rizik da bude i snažniji.

Analitičari su procenili na osnovu očekivanja da će domaća tražnja u Srbiji ove godine ostati slaba uz rast nezaposlenosti, dok je za pokretanje planiranih investicije u infrastrukturu potrebno vreme, tako da će se uticaj tih ulaganja na rast osetiti kroz duži period. U januarskom izveštaju Unikredita procenjeno je da će u 2010. godini Hrvatska i Bosna i Hercegovima imati pad BDP-a od jedan odsto, pad BDP Bugarske biće 1,5 odsto, dok će Rumunija imati rast od 0,4 odsto BDP, a Slovanija će zabeležiti rast BDP od 0,6 odsto.

Program sa Međunarodnim monetarnim fondom i pozajmice međunarodnih kreditora i Rusije za infrastrukturne projekte, naveli su, predstavljaju podršku Srbiji. Inflacija u Srbiji u 2010. ostaće blizu donje granice ciljanog raspona od četiri do osam odsto, (šest odsto plus minus dva procentna poena) ukoliko dinar ostane stabilan, navodi se u izveštaju. Prema proeni analitičara Unikredit banke, kurs će na kraju 2010. godine biti oko 100 dinara za evro. Kreditni rejting Srbije neće oslabiti tokom 2010. godine, ocenili su analitičari Unikredit banke.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA