DOKAPITALIZOVANA KOMERCIJALNA BANKA   

Završena je dokapitalizacija Komercijalne banke vrednosti od 120 miliona evra, rekao je Predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Ivica Smolić. "Danas je za dokapitalizaciju Komercijalne banke Evropska banka za obnovu i izgradnju (EBRD) uplatila 50 miliona evra, Međunarodna finansijska korporacija (IFC) 40 miliona, nemački investicioni fond DEG 20 miliona i švedski fond za investicije u zemlje u razvoju (Swedfund) 10 miliona", rekao je Smolić.

Smolić je naglasio da i posle dokapitalizacije država Srbija u Komercijalnoj banci zadržava učešće od 42,6 odsto jer institucionalni investitori i posle dokapitalizacije ne povećavaju svoj udeo, odnosno ostaje ista upravljačka struktura banke u naredne tri godine. U tom periodu država ima mogućnost da isprati dokapitalizaciju Komercijalne banke, u iznosu koji je proporcionalan njenom udelu u banci.

Smolić je ocenio da se dokapitalizacijom poboljšava kvalitet portfolia banke, a deo novca će biti uložen u dokapitalizaciju banaka u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori čiji je vlasnik Komercijalna banka. "U narednih mesec dana biće zvaršene pripreme dokapitalizacija banke u Banjaluci, u vrednosti od 20 miliona evra, i u Budvi u vrednosti 10 miliona evra", rekao je Smolić.Smolić je posebno istakao da su devizni štedni ulozi u beogradskoj Komercijalnoj banci premašili milijardu evra, što je šestina ukupne devizne štednje u Srbiji. "Rast devizne štednje rezultat je poverenja klijenata u banku i raznovrsne ponude povoljnih kamata", rekao je Smolić. On je rekao da, pored porasta iznosa ukupne štednje, o poverenju građana u Komercijalnu banku svedoči i podatak da je produžen rok oročenja štednih uloga u prošloj godini, ali i na početku 2010. godine. Prošle godine je broj štednih uloga povećan za 111.000, a ukupne štednja za 218 miliona evra, odnosno svakog meseca je uvećavana za 18 miliona evra. Novi klijenti u Komercijalanoj banci dnevno ostavljaju uloge ukupne vrednosti preko milion evra. U Komercijalnoj banci štedne račune ima 540.000 klijenta, a oročena štednja je četiri puta veća od štednje po viđenju. Oko 96 odsto štediša banke ima uloge u vrednosti do 10.000 evra.

Komercijalna banka je vodeća banka u Srbiji po iznosu štednje građana i ima mrezu od preko 260 ekspozitura. U njenom 100 odsto vlasništvu je Komercijalna banka u Budvi, a ima vlasništvo od 99,9 odsto u Komercijalnoj banci u Banjaluci i predstavništvu banke u Frankfurtu. U martu 2006. godine EBRD je dopitalizacijom postala vlasnik 25 odsto Komercijalne banke.Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić rekao je da je Komercijalna banka potvrdila da i banke u domaćem vlasništvu mogu uspešno da se bore sa konkurencijom. Jelašić je istakao da je domaća štednja jedan od najvažnijih izvora kreditiranja privrede i građana. On je naveo da u ukupnoj bilansoj sumu banaka u Srbiji 27,5 odsto čine depoziti klijenta, 22,6 odsto je kapital banka, a 9,5 odsto su zaduženja u inostranstvu. Na kraju 2008. godine devizna štednja u Srbiji je bila 4,7 milijardi evra, a trenutno je premašila šest milijardi evra. Udeo štednih uloga oročenih na duže od šest meseci je 51,8 odsto. Jelašić je ocenio da je na porast ukupne štednje u Srbiji najviše uticala smanjena potrošnja građana, usled ekonomske krize. 

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA