BUD
ŽET ZA 2010. GODINU RAZVOJNO ORIJENTISAN

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da će budžet za 2010. godinu biti razvojno orijentisan i da će država nastaviti da podstiče privredu i izgradnju krupnih infrastrukturnih projekata. Dragutinović je na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavljen Predlog zakona o budžetu za 2010. godinu, precizirala da će prihodi budžeta iznositi 656 milijardi dinara, rashodi 763 milijardi dinara, a deficit 107 milijardi dinara.

U budžetu za 2010. godinu će penzije i plate biti zamrznute i nastaviće se  nastavljeno sa subvencionisanim kreditima, a prioritet će biti i izgradnja Koridora 10. U  2010. godini neće biti povećanja poreskih stopa, a neki od novih poreza koji su uvedeni 2009. godine, kao što je porez na upotrebu mobilnih telefona, biće zadržani i u 2010. godini.

Takođe, Dragutinović je rekla da je budžet za 2010. mnogo obuhvatniji i transparentiniji od prethodnih budžeta, i dodala da ga je Vlada usvojila jednoglasno. Predlog budžeta za narednu godinu je razvojni jer je obuzdana potrošnja, a obezbeđeni su podsticaji privredi i novac za velike infrastrukturne projekte.

Procenjeno je da u vreme krize ne bi bilo dobro da se obustave izdvajanja iz budžeta za podsticaje privredi jer bi to ugrozilo ekonomski oporavak. Predlog budžeta za narednu godinu je najotvoreniji do sada jer su prikazane sve donacije i prihodi budžetskih korisnika, kao i poreski rashodi države zbog određenih poreskih olakšica.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA