SRBIJA 104. PO EKONOMSKIM SLOBODAMA

 

Srbija je u 2010. ušla kao 104. zemlja u svetu po ekonomskim slobodama, prema Indeksu ekonomske slobode iz izveštaja Fondacije Heritidž i Vol strit džornala.

Za ekonomske slobode Srbija je dobila 56,9 poena, 0,3 poena više nego prošle godine, pri čemu se 100 poena smatra apsolutnom slobodom. Osvojenim poenima Srbija je ispod svetskog proseka dok je na regionalnoj listi 38. medju 43 evropske zemlje.

Zemlje koje imaju između 50 i 59,9 poena smatraju se inače uglavnom ekonomski neslobodnim. Indeks ekonomske slobode za 2010. pokriva 183 zemlje, ali četiri nisu rangirane zbog nedostatka podataka.

Mereno je deset komponenti ekonomske slobode: u biznisu, trgovini, fiskalna sloboda, vladina potrošnja, monetarna sloboda, investiciona, finansijska, prava na sektoru nekretnina, sloboda od korupcije i sloboda rada.

U delu izveštaja o Srbiji navodi se da su strukturne reforme pomogle dostizanju makroekonomske stabilnosti i prosečnog godišnjeg ekonomskog rasta većeg od pet odsto u prethodnih pet godina. Ističe se takođe da su porezi konkurentni, kao i da su procedure za pokretanje biznisa efikasnije, dok je tržište rada u Srbiji relativno fleksibilno.

Spora i loša privatizacija

Međutim, kako se navodi, privatizacija velikih preduzeća je spora i brojna državna imovina još je neprodata. U izveštaju se kaže i da je Srbija iznad svetskog proseka po slobodi trgovine, ali i da su carine više nego u većini evropskih zemalja.

Vladini rashodi premašuju 40 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a neusaglašeni propisi i netransparentna regulativa nastavlju da koče rast, ukazuje se u delu o Srbiji u novom izveštaju o ekonomskim slobodama. Srbiji se savetuju dalje reforme kako bi se smanjile birokratija i korupcija i poboljšao sudski sistem koji je podložan političkom mešanju.

U svetu je ekonomski najslobodniji Hongkong, koji ima 89,7 poena, a slede Singapur, Australija, Novi Zeland. Na začelju svetske liste je Severna Koreja na 179. mestu, tik ispred Zimbabvea i Kube. U okruženju su osim Bosne i Hercegovine, koja je 110. na listi zemalja rangiranih prema ekonomskoj slobodi, sve zemlje bolje pozicionirane od Srbije. Tako je Albanija na 53. mestu, Makedonija na 56, Slovenija na 61, Crna Gora na 68. a Hrvatska je 92.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA