53 MILIJARDE DINARA OSTVARENA UKUPNA PREMIJA NA TRŽIŠTU OSIGURANJA

Ukupna premija na tržištu osiguranja u Srbiji u 2009. godini bila je oko 53 milijarde dinara,što je dva odsto više nego u 2008, izjavio je generalni direktor Delta Djenerali osiguranja (Generali) Nebojša Divljan.
On je kazao da je to relativno dobar rezultat ako se u ozbir uzme ekonomska kriza zbog koje su mnoge industrije, kao na primer gradjevinska, zabeležile pad u poslovanju. Divljan je ocenio da će stope rasta tržišta osiguranja u Srbiji u ovoj i 2011. godini biti jednocifrene i da će se vrednost premije kretati oko 600 miliona evra.
"Veliki proboj na tržištu osiguranja u Srbiji može da donese omasovljenje životnog osiguranja ili veliki privredni rast", kazao je on. Divljan koji je i član Upravnog odbora Udruženja osiguravača Srbije najavio je da će se predstavnici osiguravajućih društava u Srbiji krajem januara sastati sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem da bi razgovarali o predlozima za unapredjenje i rast u toj oblasti.
Kompanija Delta Djenerali osiguranje imala je premiju od 9,4 milijarde dinara u 2009. godini što je 10 odsto više nego u 2008, kazao je on i dodao da se u 2010. godini planira rast premije od 12 odsto. Divljan je kazao i da je ta osiguravajuća kompanija, treća po udelu na tržištu Srbije, imala zadovoljavajući profit iz poslovanja u 2009, ali nije mogao da precizira koliki je bio taj profit dok se na objavi na nivou italijanske grupe Djenerali, u okviru koje posluje i kompanija u Srbiji. 

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA