USKORO NOVA OSIGURAVAJUĆA KOMPANIJA U SRBIJI

Ruska osiguravajuća kompanija Sogas u vlasništvu Gasproma, i Javno preduzeće Srbijagas osnovaće zajedničku kompaniju za osiguranje u Srbiji, izjavio je danas predsednik upravnog odbora Sogasa Vadim Janov. On je kazao da će Sogas Srbija u kojem će ruska kompanija imati 51 odsto vlasništva, a Srbijagas 49 odsto početi da radi u drugom tromesečju ove godine.

Janov je kazao da su obavljeni svi neophodni pregovori sa Narodnom bankom Srbije  i nadležnim institucijama koje su podržale osnivanje nove osiguravajuće kuće čija je registracija biti završena tokom naredna dva meseca. "U prvom trogodišnjem periodu planirano je da ukupne investicije u Srbiji budu između 7,5 i osam miliona evra, a ruska kompanija će investirati proporcionalno udelu u kompaniji koji poseduje", naveo je on i dodao da će osnivački kapital biti pet miliona evra.

Janov je kazao da je Sogas odlučio da osnuje novu osiguravajuću kuću, a ne da kupuje neku od postojećih na srpskom tržištu da ne bi trošio vreme na restruktuiranje. Janov je precizirao da će prema planovima, Sogas Srbija u prve tri godine biti usresređen na rad sa preduzećima, najpre sa onima gde ima ruskog kapitala.

"Reč je o Naftnoj industriji Srbije, Jugorosgasu, Podzemnom skladištu gasa ''Banatski dvor'' i o kompanijama koje će realizovati projekat gasovoda Južni tok", kazao je on. Očekuje se da će godišnji obim prihoda kroz tri godine biti oko 20 miliona evra, kazao je Janov i precizirao da se očekuje se da će ove godine prihod iznositi 6,5 miliona evra, 2011. godine 14,9 miliona evra, a 2012. godine 19,8 miliona evra.

Kompaniju će voditi ruski eksperti, a biće angažovani i profesionalci sa srpskog tržišta, naveo je Janov i dodao da će strategija i kadrovska politika biti određeni u dogovoru sa partnerom Srbijagasom. "Analizirajući perspektive otvaranja kompanije-ćerke u Srbiji, uzeta je u obzir mogućnost ulaska Srbije u Evropsku uniju i učlanjenja u Svetsku trgovinsku organizaciju. U tom slučaju, kroz srpsku kompaniju, grupa Sogas će dobiti slobodan ulazak na tržišta drugih evropskih država", naveo je on.

Janov je kazao da će u prve tri godine Sogas u Srbiji razvijati osiguranje imovine, rizike odgovornosti, dobrovoljno medicinsko osiguranje. Naveo je da će najpre biti osigurani osnovni proizvodni kapaciteti, među kojima naftne baze, skladišta, zgrade i objekti, transportna sredstva, specijalna tehnika i teret.

On je precizirao da je interes partnera Srbijagasa povezan sa potrebom za kvalitetnom zaštitom od rizika. "Naravno, Srbijagas takođe računa na profit u tom projektu", naveo je Janov. Zajednička osiguravajuća kuća, kazao je, namerava da rad sa stanovništvom započne u drugoj etapi poslovanja.

Po oceni Janova, u slučaju uspeha osiguravajuća kompanija Sogas Srbija može ući među pet najvećih na srpskom tržištu i pored toga što u Srbiji posluju multinacionalne kompanije kao što je Đenerali. Na zvaničnom sajtu kompanije Sogas navodi se da je osnovana 1993. godine. Navodi se da je od agencije Standard i Pur dobila rejting "BB", pozitivno, a od agencije Fič ima takođe rejting BB sa pozitivnim izgledom.

Srbijagas i Gasprom već su osnovali zajednička preduzeća za izgradnju gasovoda Južni tok i Podzemno skladište gasa "Banatski dvor", u kojima srpska državna kompanija ima udele po 49 odsto. 

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA