OPORAVAK BRŽI OD OČEKIVNOG

Međunarodni monetarni fond znatno povećao procenu ovogodišnjeg rasta svetske privrede na 3,9, sa ranije projektovanih 3,1 odsto. Konstatovano da se izlazak iz globalne finansijske krize i svetske recesije odvija brže nego što se očekivalo. Međunarodni monetarni fond očekuje da svetski privredni rast u 2010. dostigne četiri odsto, tri četvrtine procenta više nego što je globalni kreditor prognozirao jesenas u izveštaju "Svetske ekonomske perspektive".

Globalni privredni oporavak snažniji je nego što se računalo ali se njegova brzina razlikuje od regiona do regiona, navodi se u izveštaju Fonda. Međunarodni monetarni fond je znatno povećao procenu ovogodišnjeg rasta svetske privrede na 3,9, sa ranije projektovanih 3,1 odsto.

MMF je istovremeno konstatovao da se izlazak iz globalne finansijske krize i svetske recesije odvija brže nego što se očekivalo, prenele su agencije. Za sledeću godinu MMF računa sa daljim ubrzanjem ekonomskog rasta - na 4,3 procenta. Fond je naročito poboljšao ovogodišnje izglede za razvijene zemlje, predvođene Sjedinjenim Američkim Državama - na 2,1, sa dosadašnjih 1,3 odsto - ali ih je već za narednu godinu donekle ponovo snizio, naročito za SAD.

Globalno oživljavanje je počelo brže nego što se očekivalo. U većini razvijenih zemalja privredni rast će ostati "istorijski gledano - slab", a veliki problemi će biti visoka nezaposlenost i rastući javni dugovi, navodi se u prognozi objavljenoj na sajtu Fonda. S druge strane, u zemljama sa tržišnom ekonomijom u razvoju, oživljavanje privrede će biti mnogo energičnije zahvaljujući naglasku na domaćoj tražnji, ocenjuje MMF.

 

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA