MMF PREDVIĐA VISOK RAST SRPSKE PRIVREDE OD 2012. GODINE   

Stručnjaci Međunarodnog monetarnog fonda predviđaju, u najnovijoj analizi kretanja u privredi naše zemlje, da visoke stope ekonomskog rasta u Srbiji ne treba očekivati pre 2012. godine. Do tada, kako se navodi u infomaciji koja je danas objavljena na sajtu MMF -a, srpska privreda može računati na umereniji i postepen rast, dok za ovu godinu eksperti Fonda procenjuju stagnaciju tražnje i izvoza, koji bi mogao da živne iduće godine ukoliko dođe do očekivanog oporavka globalne tražnje.

Monetarne vlasti u Srbiji će u predstojećem periodu morati da izbalansiraju rizike zbog očekivanog rasta inflacije sa uticajem dogovorenog zamrzavanja plata i penzija, ističe MMF i ukazuje da je vladin program podrške finansijskom sektoru doprineo zaštiti finansijske stabilnosti.

MMF upozorava, međutim, na potrebu da vlada strogo vodi računa o svim rizicima koji prete makro-ekonomskoj stabilnosti, zbog navedenih i drugih rizika. U analizi se navodi da su se dosadašnje mere monetarnih vlasti za ostvarenje "ciljne inflacije" pokazale uspešnim, bez obzira na neprekidan trend "evroizacije".

MMF ocenjuje da su ciljevi deficita za 2009. i 2010. godinu od 4,5 odnosno četiri odsto bruto domaćeg proizvoda relativno visoki. Stroge mere preduzete u 2009. radi njegovog pokrivanja treba da budu zadržane i ove godine, pre svega zamrzavanje plata i penzija, dok će ušteda od dodatnih mera, kao što je smanjenje javne administracije, biti ostvarena tek u dužem periodu.

Prema sporazumu koji je Vlada Srbije lani zaključila sa MMF-om o stabilizacionom zajmu od oko 2,9 milijardi evra, naša zemlja je do sada "privukla" nešto više oko 1,13 milijardi evra tog kredita. Misija MMF trebalo bi, kako je najavljeno iz beogradske kancelarije te međunarodne finansijske institucije, da poseti našu zemlju krajem narednog meseca, zbog redovnih konsultacija na osnovu statuta Fonda. 

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA