MENJAČI SMATRAJU DA KURS NEĆE DOSTIĆI 100 DINARA

Iako dinar iz dana u dan klizi obrajući minimalne vrednosti prema evru, predsednik Udruženja menjača Borislav Brujić kaže da ne treba očekivati da se već danas negde za jedan evro traži 100 dinara. “To se neće desiti. Kurs koji će danas biti formiran kod nas menjača biće 97 kupovni kurs, a prodajni 98,9 tako da praktično neće doći do 100 dinara“, navodi Brujić.

On kaže da je teško prognozirati kada će i da li će uskoro domaća valuta dostići psihološku granicu od 100 dinara za evro i dodaje da između ostalog na slabljenje dinara utiču i loše vremenske prilike jer devize kupuje ili prodaje samo onaj ko mora. "Mi se iskreno nadamo da to ovih dana neće da se desi. Ako se vratimo nekoliko dana unazad vremenske prilike kod nas menjača otežavaju kupovinu deviza jer dolazi da menja samo onaj koji mora, jer onaj koji ne mora sigurno ne dolazi i neće. Tako da što se tiče nas menjača mi ne utičemo bitno n a formiranje kursa znate i sami da formiranje kursa zavisi od banaka i od ponude i potražnje za devizama među bankama i centralne banke. Nadam se da neće doći do nekih većih kolebanja ali za sledeću nedelju ne mogu ništa da pretpostavim i prognoziram šta će biti“, kaže on.

Sa druge strane, već juče je u pojedinim bankama prodajni kurs (koji važi kada klijenti od banaka kupuju evre) premašio granicu od 100 dinara, koju mnogi vide kao psihološku. Iz Narodne banke Srbije i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja stižu uveravanja da će već u februaru kurs biti vraćen na stabilnu vrednost.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA