LEASING I ZA STANOVE

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja je pokrenulo inicijativu o mogućnosti kupovine stanova na lizing. "Kupovina stanova na lizing bi, pored stambenih kredita, omogućila veću tražnju za stanovima u zemlji", ocenio je Dinkić. Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su premijer Mirko Cvetković, ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić, državni sekrtar ministarstva finansija Vuk Đoković, predstavnici Privredne komore Srbije i oko 30 građevinskih kompanija.
Dinkić je rekao da građevinska industrija u Srbiji ima dva osnovna problema - malu domaću tražnju zbog ekonomske krize, ali i neefikasnu administraciju koja koči razvoj domaće industrije. Prema njegovim rečima, problem neefikasne administracije se može rešiti. Ako u Novom Sadu mogu da izdaju građevinske dozvole za 60 dana ili ako Amerikanci za gradnju ambasade mogu da dobiju ekspresnu dozvolu, zašto ne bi mogli i ostali u Srbiji da građevinsku dozvolu dobiju brzo i lako, zapitao se Dinkić. Dinkić je najavio da će uskoro biti određene lokacije za izgradnju jeftinih stanova u Srbiji, na osnovu vladine uredbe o izgradnji 10.000 stanova.

Veliko interesovanje investitora
Ministar Dulić je rekao da je sa predstavnicima građevinskih firmi razgovarao o promeni novog Zakona o planiranju i izgradnji, naročito o izdavanju građevinskih dozvola, o poreskim olakšicama u građevinarstu, kao i o zajedničkim nastupima građevinskih preduzeća na domaćem i inostranom tržištu.
Predstavnik Odbora za građevinatrstvo PKS Goran Dugandžija rekao je da su investitori za samo nekoliko dana, pokazali interesovanje za izgradnju stanova u Srbiji, ukupne površine oko 150.000 metara kvadratnih. Predstavnik građevinskog preduzeća "Montera" Dragan Kopčalić izrazio je uverenje da će problemi u građevinarstvu ove godine biti prevaziđeni.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA