IZ GRADSKOG BUĐŽETA SUBVENCIJE ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE

Grad će ove godine za povećanje zaposlenosti na teritoriji Beograda uložiti 15 miliona dinara, od čega će 12 miliona biti subvencije za samozapošljavanje. Subvencionisanje će se sprovesti u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje,  na osnovu javnog poziva dodeljuje nezaposlenom licu za obavljanje registrovane delatnosti, u jednokratnom iznosu od 200.000 dinara. Korisnik subvencije mora određenu delatnost da obavlja najmanje godinu dana, a subvencije će se dodeljivati u zavisnosti od ocene biznis plana i kategorije nezaposlenog lica, kao i od ispunjenosti uslova u skladu sa Uputstvom za podnošenje prijava.

Ova mera podsticanja zapošljavanja izazvala je veliko interesovanje, koje je znatno premašilo raspoloživa finansijska sredstva u 2009. godini. Subvencija koju daje grad u velikoj meri će doprineti zapošljavanju, a pozitivni efekti ove vrste pomoći jesu i to što u novoosnovanom privrednom subjektu, nakon određenog perioda njegovog uspešnog poslovanja, posao mogu da dobiju i druga lica.

Sekretarijat za privredu je prošle godine dodelio 30 subvencija za samozapošljavanje u iznosu od 4.500.000 dinara, sa pojedinačnim iznosom subvencije od 150.000 dinara. Realizovano je 27 subvencija, dok su tri izabrana korisnika odustala od ugovora. Među izabranim korisnicima subvencije jeste 10 žena, a najveći broj lica registrovalo je delatnost u oblasti uslužnog i proizvodnog zanatstva i ličnih i zdravstvenih usluga, objavljeno je na sajtu grada Beograda.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA