EBRD KREDITIRA DISTRIBUCIJU STRUJE 

Javno preduzeće „Srbijagas” trebalo bi danas da potpiše ugovor s Evropskom bankom za obnovu i razvoj o zajmu vrednom 150 miliona evra. Istovremeno ćebiti verifikovan i ugovor o garanciji između Republike Srbije i te međunarodne finansijske institucije. Odbor direktora EBRD-a odobrio je 9. februara zajam vredan 150 miliona evra „Srbijagasu” za finansiranje modernizacije mreže za transport gasa u Srbiji i izgradnju novog podzemnog skladišta.
Navedena banka će u okviru tog projekta finansirati obnavljanje 40 odsto srpske mreže za distribuciju gasa, a deo fondova će biti iskorišćen za refinansiranje kratkoročnih zajmova „Srbijagasa”. To će tom srpskom preduzeću omogućiti da poboljša strukturu kapitala i oslobodi resurse za ključne projekte od strateškog značaja, čiji je cilj povezivanje srpske mreže za transport gasa sa mrežama susednih zemalja.
Upitan koliko je projekata EBRD do sada finansirao u ovom regionu i koja je vrednost tih investicija, Puliti ističe da je ovo treći projekat podzemnog rezervoara gasa u regionu za koji ta banka odobrila sredstva. EBRD je lane odobrila 70 miliona evra hrvatskoj kompaniji za transport gasa, za kupovinu skladišta, kao i 200 miliona evra mađarskom MOL-u za završetak izgradnje podzemnog skladišta.
Trenutno se razmatra finansiranje projekata za skladištenje gasa u Bugarskoj i Moldaviji. Ukupno je do sada u energetski sektor u regionu jugoistočne Evrope, uključujući i Bugarsku i Rumuniju, investirano oko 1,5 milijardi evra, od čega oko 160 miliona evra u Srbiju. Uslovi kreditiranja pod kojima se ovaj zajam daje „Srbijagasu” su isti kao i za sve druge zemlje. Kamata na kredit je euribor plus jedan odsto.
Potpisivanjem ovog zajma sa „Srbijagasom”, EBRD međutim ne stavlja tačku na dalju saradnju sa Srbijom. Naprotiv. Taj kreditor ozbiljno je zainteresovan za dalja ulaganja u energetiku. Postoji vrlo veliki potencijal za razvoj ovog sektora u Srbiji i po tom pitanju imamo dobru saradnju sa srpskom vlastima, posebno s Ministarstvom energetike, dodajući da je EBRD i do sada pomagao srpsku energetiku. Jedan ugovor o kreditiranju potpisan je 2001, drugi 2004. godine i to sa Elektroprivredom Srbije.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA