EBRD ULAŽE U PROJEKTE NAMENJENE OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE

Politika EBRD-a zasniva se na tome da finansira projekte zelene energije, te je tako zainteresovan od ulaganja u solarnu energiju, preko projekata energetske efikasnosti. Da bi se postao klijent navedene banke, dovoljno je kancelariji u Beogradu podneti projekte iz oblasti energetike, odnosno studiju izvodljivosti za željeni projekat koji bi trebalo da dokaže opravdanost tog projekta, a samim tim i opredeli banku da odobri pozajmicu za takav posao.

Na pitanje da li mu je poznato zašto Elektroprivreda Srbije nedavno za rekonstrukciju Kostolca nije uzela kredit EBRD-a, već joj je kineski bio primamljiviji, Puliti kaže da to u najvećoj meri zavisi od poslovne politike kompanije, ali i od odluke srpskih vlasti, te da se o tome odlučuje od slučaja do slučaja. Finansiranje rekonstrukcije je komplikovano jer podrazumeva rešavanje mnogo detalja, i finansijskih i tehničkih – kaže on.

On ističe da je među prioritetnim projektima EBRD-a u Srbiji finansiranje u oblasti distribucije strujeu iznosu oko 40 miliona evra. On odbacuje spekulacije prema kojima krediti koji daje EBRD Srbiji praktično zaustavljaju ruski monopol u oblasti srpske energetike. Te dve stvari nisu u vezi, tako da te spekulacije na tu temu ne mogu da komentarišem. Mi poslujemo u raznim zemljama, Rusija je jedna od njih. Iako se za Srbiju često govori da je rizično područje za ulaganje i velike investitore, Puliti kaže da EBRD u Srbiji nije imao loše iskustvo.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA