DELEGACIJA MMF-A I NA TERENU

Za četiri dana pregovora Misija MMF-a pet puta se sastala sa srpskim zvaničnicima, nakon čega je saopšteno da Srbija u potpunosti sprovodi obaveze iz kreditnog aranžmana. To je treća kontrola delagacije iz Vašingtona, a od nje se očekuju odgovori na to kako će se usklađivati penzije i da li će primanja i dalje biti zamrznuta.
Dok pregovori traju, niko iz delagacije MMF-a se ne Aoglašava. Njihove pozitivne ocene na račun onoga što Srbija radi kako bi smanjila potrošnju, prenosi Vlada u svojim saopštenjima. Naši zvaničnici veruju da će kontrola biti uspešna, što praktično znači da će MMF odobriti novu ratu kredita od 350 miliona evra. Pred dolazak misije, Beograd je najavio teške pregovore, što i ne čudi, jer se kasni sa smanjenjem administracije.
MMF nije otuđena ekipa ljudi koji sede u Vašingtonu i onda ponekad dođu u Beograd da bi nas mučili. To je u suštini finansijska institucija koja nam je stavila na raspolaganje 4 milijarde evra i koja nam služi da branimo i stabilnost dinara s jedne strane, a i sprovođenje ekonomskog programa koji je po finansijskoj meri naše zemlje, rekao je Božidar Đelić, potpredsednik Vlade.
Do sada smo saznali da bi iduće godine najugorženiji mogli da dobiju veću pomoć, jer i MMF smatra da je Srbija među zemljama sa namajnjim socijalnim izdvajanjima iz budžeta. Ono što tek treba da saznamo jeste da li će Fond dozvoliti odmrzavanje plata i penzija, što su srpski zvaničnici najavili kao mogućnost.
Ako se desi spektakularno da poreski prihodi toliko porastu ili Vlada nađe načina da uštedi na nekoj drugoj strani značajno pa da se uklopi u tih 4 odsto deficita, onda bi eventualno oni mogli da razmišljaju o tome. Ja ne vidim prostor za to, rekao je Pavle Petrović, urednik Kvartalnog monitora.

KAKO USKLADITI PENZIJE

Otvoreno pitanje je i to da li će penzije ubuduće rasti u skladu sa inflacijom, kako traži MMF ili onoliko koliko budu rasle i zarade, kako predlaže potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić. Ekonomisiti objašnjavaju da i u jednom i u drugom slučaju, razlike u visini penzija neće odmah biti. Penzije bi i po viđenju MMF-a i Svetske banke morale da trpe princip indeksacije za nekoliko godina kako bi se smanjio njihov ukupan udeo udeo i racionalizovao, odnosno smanjio sa nekih 40 odsto u 2009. godini na desetak odsto u 2015. u odnosu na BDP, rekao je Miladin Kovačević, saradnik Makroekonomskih analiza i trendova.

Da MMF želi i na terenu da se uveri u kakvom je stanju srpska ekonomija, a ne samo iz papira i statističkih podataka, svedoči i najava da će u utorak posetiti fabriku automobila "Fijat Srbija". Delagacija MMF-a boraviće u Srbiji još destak dana.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA