POLOVINA ZAJMA EBRD NAMENJENA NOVOM SKLADIŠTU  

Evropska banka za obnovu i razvoj i „Srbijagas“ potpisali su juče ugovor o kreditu vredan 150 miliona evra. Ratifikacija zajma očekuje se već početkom marta, a najveći deo pozajmice biće iskorišćen za gradnju novog skladišta gasa. Izgradnjom novog skladišta, uz postojeće rezerve gasa „Banatski Dvor“, Srbija bi već 2012. godine mogla da skladišti dve milijarde kubnih metara gasa, što je ravno godišnjoj potrošnji u našoj zemlji - otkriva za „Blic“ Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa“, koji je u ime ovog preduzeća parafirao jučerašnji sporazum o zajmu.
Kredit koji je isposlovao „Srbijagas“, a na šta je garancije dala Vlada Srbije, dobijen je po najboljim mogućim uslovima uz grejs period od tri godine, rok otplate 12 godina i kamatu euribor plus jedan odsto. Bajatović objašnjava da će zbog toga ovaj novac biti iskorišćen i za nabavku gasa i to za 50 miliona evra koji će biti raspoloživi odmah po ratifikaciji u Skupštini. Time ćemo zameniti skupe kratkoročne pozajmice za nabavku gasa. Istovremeno biće raspoloživo i 10 miliona evra koje ćemo iskoristiti za ispitivanje gasnog sistema i utvrđivanje stanja radi neophodnih popravki. Prosto, gasni sistem nam je star - navodi Bajatović.
Deo zajma, tačnije 20 miliona evra namenjeni su za izgradnju interkonekcija gasovodnih pravaca prema Republici Srpskoj i Rumuniji. Treća i poslednja faza je izgradnja skladišta, za šta je pre povlačenja novca potrebno izraditi detaljan projekat i rešiti imovinsko-pravne odnose sa NIS-om. Za to je, kako je rečeno, namenjeno 70 miliona evra, a ostatak od 35 miliona evra „Srbijagas“ će se dodatno zadužiti.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA