EVRO GOTOVO DOSTIGAO VREDNOST 100 DINARA


Dinar je danas najslabiji prema evru od uvođenja evropske monete i zvanični srednji kurs NBS iznosi 99,3504, što je za 21 paru manje nego juče. Narodna banka je od početka godine prodala 371,5 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu da bi sprečila prevelike dnevne oscilacije kursa, ali je mnoge prekjuče iznenadilo što nije intervenisala prodajom deviza, pa je evro u utorak skočio za dvadesetak para i u mnogim bankama prešišao magičnu granicu od 100 dinara. Ista stvar dogodila se juče.
Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelašić ponovio je juče na konferenciji za novinare da centralna banka interveniše na deviznom tržištu uvek kad proceni da je to potrebno da se smanje prevelike dnevne oscilacije kursa i poveća promet.
Centralna banka je nezavisna institucija i njen najvažniji cilj je održavanje inflacije u planiranim okvirima, u čemu i uspeva - rekao je Jelašić. Guverner je dodao da MMF, bez obzira na kreditni aranžman koji služi za jačanje deviznih rezervi, ni na koji način ne određuje granice za trošenje deviznih rezervi na intervencije NBS na deviznom tržištu. Jelašić je napomenuo i da je januarska inflacija u Srbiji, mereno indeksom potrošačkih cena, bila 0,5 odsto, a da je u poslednjih devet meseci inflacija kumulativno bila 0,14 odsto.
Ipak, ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da je zabrinut zbog rasta vrednosti evra prema dinaru u situaciji kada su plate i penzije zamrznute. NBS mora jače da interveniše imajući u vidu nivo deviznih rezervi i nadam se da će to činiti u buduće - istakao je Dinkić. Ministarka finansija Diana Dragutinović deli guvernerove stavove. Ukoliko iskoristimo aranžman sa MMF-om i promenimo strategiju rasta, ja očekujem i apresijaciju dinara - istakla je Dragutinovićeva. Ipak, ministarka finansija nije mogla da navede kada bi to moglo da se desi.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA