BANKE POTVRDILE OBAVEZE PREUZETE PROŠLE GODINE

 

Matične banke deset najvećih stranih banaka koje posluju u Srbiji potvrdile su danas u Beču obavezu preuzetu u martu prošle godine da pruže pomoć svojim podružnicama, saopštila je Narodna banka Srbije. Na sastanku Inicijative za koordinaciju evropskih banaka zaključeno je da će na taj način biti pružena podrška srpskoj privredi u periodu trenutne krize i izraženo je uverenje da će, nakon što se privredni oporavak ustali, nastupiti pozitivna kretanja.
Na sastanku je ocenjeno da su se matične banke ponašale kao odgovorni vlasnici i od potpisivanja Sporazuma u martu 2009. povećavale prosečni stepen svoje izloženosti, kao i da su održavale kapital u svojim podružnicama na adekvatnom nivou. Tako je u septembru 2009. pokazatelj adekvatnosti kapitala ukupnog bankarskog sektora iznosio 21 odsto. Učesnici su takođe veoma pozitivno ocenili i uspešno okončanje trećeg razmatranja stend-baj aranžmana između Srbije i MMF-a.
„Uz stabilizaciju svetske privrede i opredeljenost stranih banaka da zadrže nivo izloženosti prema Srbiji, domaća privreda počinje da se oporavlja, a platni bilans se već znatno poboljšao. Makroekonomski program daje dobre rezultate. Kako bi podržale napore srpskih vlasti i postavile privredni oporavak na solidne osnove, matične banke su potvrdile ranije preuzete obaveze u pogledu održavanja adekvatnosti kapitala i izloženosti prema Srbiji u skladu s makroekonomskim programom za 2010. Postignuta je saglasnost da su rezultati makroekonomskog programa srpskih vlasti i kolektivni napori banaka i regulatornih organa stvorili prostor za postepeno smanjivanje obaveza u pogledu stepena izloženosti koje su utvrđene u martu 2009. godine“, navodi se u saopštenju NBS-a.
U Beču su se danas sastali predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske komisije, Evropske banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke i Grupe Svetske banke s predstavnicima matičnih banaka srpskih finansijskih institucija od sistemskog značaja, kao što su banka Intesa San Paolo, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank International i Piraeus Bank. Sastanku je takođe prisustvovao finansijski supervizor iz Srbije, supervizori iz matičnih zemalja i predstavnici fiskalnih organa i Narodne banke Srbije. Evropska centralna banka je učestvovala kao posmatrač.

 

POPUSTILE FINANSIJSKE TENZIJE
Pre današnjeg sastanka predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda, Narodne banke Srbije i stranih banaka, potpisnica Bečkog sporazuma, šef Misije MMF-a za Srbiju Albert Jeger izjavio je za emg.rs da su u odnosu na mart prošle godine „finansijske tenzije popustile“ i da je to razlog što postoji „opšti konsenzus da je vreme da se obaveze o izloženosti postepeno smanje“.
Pre godinu dana, naime, najveće strane banke, koje posluju u Srbiji dogovorile su se da ne smanjuju nivo izloženosti, odnosno plasmana u Srbiji. Jeger je podsetio da su u to vreme tenzije i rizici finansijske krize bili prilično visoki. „Strane matične banke su se tada obavezale da održe nivo svoje izloženosti prema Srbiji, kao i da njihove filijale u Srbiji ostanu likvidne i dobro kapitalizovane. Koliko možemo da vidimo, matične banke su se uglavnom držale svojih obećanja“, rekao je šef Misije MMF-a za Srbiju. On je ocenio da su sastanci, poput današnjeg u Beču, takođe veoma dobra prilika za NBS, banke i sve međunarodne finansijske institucije koje rade u Srbiji, kao i za supervizore stranih banaka, da razmene i porazgovaraju o svojim stavovima po pitanju ekonomskog razvoja i prospekata u Srbiji.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA