DINAR I DALJE PADA, OD DECEMBRA 2008. GODINE OSLABIO 23%

 

Građani Srbije jedini u ovom delu Evrope svakog dana strepe koliko će im vredeti nacionalna valuta. Dinar je od kraja 2008. oslabio 23 odsto i nastavlja pad. Slične probleme s kursom nemaju zemlje u okruženju, nacionalne valute stabilne su u Makedoniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, a u Crnoj Gori je već odavno evro. Građanima ovih država je život jednostavniji, a žitelji Srbije kao da su doživotno osuđeni na inflaciju.
Potrošači ne mare ni za argumentaciju da je to zato što drugi imaju jaču ekonomiju. Jer teško je verovati da su ekonomije Makedonije, Crne Gore, BiH jače od ekonomije Srbije. Iste te potrošače ne interesuje ni da li je reč o plivajućem ili fiksnom kursu, oni ne žele da im se novac u džepu iz dana u dan topi.
Kreatori ekonomske politike, koji su manje-više isti od 2000. godine, očigledno su napravili mnogo grešaka i duguju odgovore. Zašto je dinar prethodnih godina bio stabilan, čak i precenjen, a sada gubi na vrednosti? Da li zbog toga da bi uvoznici dobro zarađivali ili da bi se prikupljali jeftini politički poeni i osvajale fotelje? Hoće li ceh platiti samo građani? Hoće li neko da pomogne onima koji su verovali da je dinar stabilan kada je vredeo 85 ili 90 dinara i uzimali kredite, a sada ih banke deru jer su ugradile devizne klauzule zbog kojih rata raste sa slabljenjem domaće valute?
Država je vodila pogrešnu politiku poslednjih desetak godina i sada su svi potezi iznuđeni, a rešenja bolna, tvrde ekonomisti.
"Guverner Jelašić je dugo govorio da je cena deviza kao cena višanja i trešanja na pijaci – posledica odnosa ponude i tražnje. Ali ispostavilo se da nije baš tako. Zato je od izbijanja ekonomske krize NBS na „sprečavanje velikih dnevnih fluktuacija kursa“, kako to piše u njihovim saopštenjima, skrckala skoro dve milijarde evra. Veliko je pitanje da li nam je tako olako trošenje deviznih rezervi uopšte bilo potrebno", kaže profesor Ekonomskog fakulteta Mlađen Kovačević.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA