SRPSKOJ PRIVREDI USKORO DOSTUPNO 1,3 MILIJARDE EVRA

 

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da će privredi, uskoro, kroz povoljne kredite, biti dostupno oko 1,3 milijarde evra zahvaljujući novim merama koje su zajednički pripremile vlada i Narodna banka. "Ovo je potpuno novi set ekonomskih, ovoga puta monetarnih mera, koje u ovoj godini mogu da pomognu privredi da lakše funkcioniše. Pokazalo se da je tražnja robe i usluga definitivno pala. Potrebna su zato dodatna sredstva koja će biti na raspolaganju privredi", rekao je premijer.
On je kazao da taj projekat sa Narodnom bankom podrazumeva smanjenje obaveznih rezervi za poslovne banke koje su spremne da obezbede veće plasmane privredi. Po njegovim rečima, trebalo bi preispitati odluku države da subvencioniše kredite u evrima i okrenuti se paketima poslovnih banaka koji su namenjeni kreditiranju u dinarima, uz ocenu da je stvoren loš odnos prema nacionalnoj valuti.
Cvetković je kazao da je potrebno vremena da se taj odnos promeni, ali da je jasno da država treba i mora da podrži dinar. "Veće poverenje u dinar postojaće kada inflacija ne bude šest već dva odsto. Pri tom, ne može se reći da je kurs nestabilan. Kako da neka država ima inflaciju jedan odsto, a druga šest odsto i da obe zemlje imaju stabilan kurs", rekao je Cvetković.
On je izrazio očekivanje da će se bez većih problema doći do privrednog rasta od dva odsto i dodao da ukoliko se ostvari "značajno" veći privredni rast, u drugoj polovini godine može doći do odmrzavanja zarada u javnom sektoru u nekom procentu, ili do jednokratne isplate na jesen.
Gvoreći o usklađivanju penzija za zaradama u javnom sektoru, on je rekao da su pregovori o tom pitanju ostavljeni za maj jer još nije jasno definisano da li u javni sektor ulaze i državna preduzeća, ili samo administracija, prosveta i zdravstvo. Na pitanje zašto se traži rešenje za usklađivanje penzija sa platama u javnom sektoru samo za 18 meseci, on je odgovorio da je taj period dovoljan da se saniraju posledice nakon dvogodišnjeg statusa zamrznutih penzija.
Govoreći o prodaji nacionalnog avioprevoznika, premijer je rekao da ne veruje da će u toku ove godine biti okončan proces privatizacije "Jat ervejza". "Već dugo pokušavamo da pronađemo strateškog partnera za ovo preduzeće, koje ima velike gubitke. Vlada razgovara sa aviokompanijama i investitorima koji imaju jasan plan ulaganja u 'Jat'", dodao je on.
Mirko Cvetković izjavio je da akcija prikupljanja potpisa opozicionih stranka za raspisivanje izbora ne može izazvati nestabilnost vlade. "Akciju opozicionih stranaka vidim kao legitiman način političke borbe, koji nema poseban uticaj na rad Vlade i ne može izazvati nestabilnost", rekao je Cvetković.
Govoreći o mogućoj rekonstrukciji Vlade Srbije, premijer je kazao da je to "večna tema", ali da se na tom planu trenutno ništa ne dešava. Na pitanje da li je kazna do 50.000 dinara za ministre zbog nalaza Državne revizorske institucije dovoljna ili je loša poruka građanima, on je kazao da su zaprećene kazne takve zato sto je tako predvideo zakon u skladu sa težinom prekršaja.
"Nisu u pitanju kazne koje su namenski utvrđene za ministre. Prekršaji koji su pomenuti u izveštaju revizora ne odnose se na nenamensko trošenje novca, već na nepoštovanje procedura", rekao je Cvetković. On je rekao da veruje da se sada o tim procedurama mnogo više vodi računa.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA