BEČKI SPORAZUM BIO VANREDNA MERA

 
Guverner Narodne banke Srbije Radovan Jelasić kazao je danas na okruglom stolu Bankar magazina o Bečkom sporazumu kako je taj sporazum bio vanredna mera za vanredne uslove koja ne bi trebalo da se primenjuje i dalje. Banke od aprila mogu da povuku 20 odsto plasmana.

Godinu dana od potpisivanja Bečkog sporazuma, kojim su se banke obavezale da ne smanjuju nivo izloženosti, to jest plasmana u Srbiji tokom 2009, one će u aprilu moći da povuku 20 odsto svojih plasmana u odnosu na isti period lane. Prema rečima guvernera, banke za sada ne planiraju da iskoriste tu mogućnost u toj meri, ali čak i da to urade, to ne bi uticalo na projektovane makroekonomske pokazatelje.

Guverner je podsetio da 1. januara 2011.
Bečki sporazum prestaje da važi. „Mogućnost da banke smanje plasmane 20 odsto će smanjiti neizvesnost šta će se desiti od 1. maja 2011, što je rok aranžmana s MMF-om“, rekao je on. Guverner je podsetio da je Bečki sporazum lane bio neophodan jer je na naplatu dospevalo četiri milijarde evra privatnog duga i postojala je mogućnost da banke povuku sva ta sredstva, što bi ugrozilo kurs, uticalo na inflaciju, ali i na druge makroekonomske pokazatelje..

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA