NEKE BANKE ŠPEKULIŠU KURSOM

Narodna banka Srbije bi morala da sankcioniše banke koje dnevno špekulišu kursom dinara jer NBS zna i vidi ko to radi, kaže Goran Pitić. „Borba za profit je legitimno pravo banaka, ali je i to pitanje mere. NBS, međutim, ne može da obuzda evro ukoliko je privreda slaba, ukoliko deviza ima malo na tržištu“, onjašnjava Pitić, predsednik UO Societe Generale banke.
On potvrđuje da bankarskog špekulisanja ima i da bi NBS morala takve da sankcioniše. Na pitanje zašto su banke u Srbiji tako rigidne dok privreda vapi za kreditima, Pitić objašnjava da je reč o riziku. „Nisu sve banke restriktivne, ima i onih koje imaju apetit za privredu. Ovde postoji ozbiljna percepcija rizika. Vlada je morala da aktivira agenciju za osiguranje. To bi značilo da ako se radi o određenim projektima preko banaka, da Vlada ulazi sa određenim garancijama, radi podele rizika. Uz to, malo je kvalitetnih projekata koje banke mogu da finansiraju“, kaže on.
Pitić smatra da su predlozi da se novac iz deviznih rezervi ubaci u privredu pojednostavljeni i da imaju smisao samo ukoliko se to vezuje za oslobađanje banaka od obavezne rezerve. Da bi Vlada sprečila dalji pad dinara, treba da bude efikasna u korišćenju sredstava koja su joj na raspolaganju kao što su zajmovi za infrastrukturu kako bi pogurala privredu, smatra Pitić. „Ako se to ne desi, dinar će i dalje klizati pomalo do kraja godine. To što se dešava od početka godine ipak je mimo očekivanja i odraz je slabe ekonomije“, zaključuje on.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA