GOTOVINSKI KREDITI ZA 8%

Banke u Srbiji bi uskoro trebalo da počnu sa odobravanjem subvencionisanih dinarskih gotovinskih kredita, čija će kamatna stopa iznositi oko osam odsto godišnje. Pregovaramo sa Narodnom bankom Srbije kako bi se povećao limit sa 30 na 50 odsto opterećenosti plate svim kreditnim zaduženjima, najavljuje Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, koji je na Biznis forumu na Kopaoniku najavio dinarske kredite u borbi protiv krize.
Ideja je da se poveća mogućnost većeg zaduživanja, pa da plate mogu da budu opterećene i do 50 odsto kreditnim ratama kako bi što veći broj građana mogao da osim potrošačkih zajmova uz subvenciju uzme i keš kredite u domaćoj valuti. Standard je nizak, konstatuje Dinkić i ukazuje na to da se subvencionisanim kreditima stanovništvu želi privremeno povećati kupovna moć, dok se primanja ne odmrznu.
Za ove zajmove moći će da konkurišu bukvalno svi građani, od medicinskih radnika, policajaca do poljoprivrednika. Keš krediti u domaćoj valuti odobravaće se na rok otplate od tri godine, i počekom od godinu dana kada će građani plaćati kamatu, dok će u drugoj i trećoj godini otplaćivati i kamatu i glavnicu. Kamatna stopa će biti jednocifrena, oko osam odsto - kaže ministar.
Ovi krediti namenjeni su srednjem i siromašnom sloju građana. Najugroženije kategorije su oni čija su primanja zamrznuta, penzioneri i zaposleni u obrazovanju, zdravstvu, policiji, vojsci. Dinkić kaže da će na sledećim pregovorima sa misijom MMF u maju biti reči o odmrzavanju penzija i plata u javnom sektoru na jesen.
Zato smo i doneli odluku da se prve godine otplate kredita plaća samo kamata, koja za maksimalno zaduženje od 300.000 dinara iznosi dve hiljade dinara, tako da bi u drugoj i trećoj godini otplate rata koja sadrži i glavnicu i kamatu iznosila 13.000-14.000 dinara, a što bi građanima bilo podnošljivo jer će do tada primanja biti odmrznuta - naglašava on.
Dinkić kaže da su ključne mere u borbi protiv krize, osim subvencionisanih kredita koji se odnose na građane, zapravo krediti privredi za investicije i likvidnost. Ohrabruje da se povećava tražnja preduzeća za dugoročne kredite za investicije. Najvažnije je, međutim, ističe ministar, što će se u budućem periodu akcenat staviti na infrastrukturne projekte.
Sledeće nedelje biće saopšten pobednik na tenderu za koridor 10 na severu. Takođe, uskoro bi trebalo da otpočnu radovi koje finansira Svetska banka na putu Dimitrovgrad-Niš, dok se za autoput Leskovac - makedonska granica čeka odluka grčke vlade da li će finansirati taj deo. S obzirom na to da je tamo kriza, najverovatnije je da će Srbija morati da prihvati to finansiranje. Na proleće bi trebalo da krene i izgradnja prve deonice autoputa Beograd-Ljig-Čačak, od Uba do Lajkovca - zaključuje ministar Dinkić.

Primer za dinarski keš kredit:

- Maksimalni iznos kredita 300.000 dinara
- Kamatna stopa oko osam odsto
- Rok otplate tri godine
- Period počeka godinu dana plaća se kamata oko 2.000 dinara
- Visina rate u drugoj i trećoj godini otplate od 13.000 do 14.000 dinara

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA