POLJOPRIVREDNIKE ĆE KREDITIRATI 20 BANKA

Ministarstvo  poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potpisalo je  ugovore sa 20 banaka o dugoročnim i kratkoročnim kreditima namenjenim registrovanim poljoprivrednicima i u 2010godini. Ugovori su potpisani sa ProCredit bankom, Komercijalnom, Metals i NLB Continental bankom, Credit agricole Srbija, Hypo-Alpe-Adria i Agrobankom, AIK, Čačanskom i Erste bankom, KBC, Kosovsko-metohijskom, Opportunity i OTP bankom, Bankom Intesa, UBB i EFG bankom, Societe Generale, Privrednom bankom Beograd i Credy bankom Kragujevac.

Podsticanje i razvoj tržišta poljoprivrednih kredita u Srbiji strateške su aktivnosti Ministarstva poljoprivrede. Rezultati u prethodnoj godini izuzetno su dobri. U programu kreditiranja aktivno je učestvovalo 15 banaka I odobreno je 23,6 mil EUR dugoročnih kredita (približno 2,3 milijarde dinara) i 2,1 milijarda dinara kratkoročnih kredita. Najviše kratkoročnih kredita u 2009. godini odobrila je Komercijalna banka u ukupnom iznosu od 863 miliona dinara, a najviše dugoročnih ProCredit banka u ukupnom iznosu od 14 mil EUR (oko 1,4 milijarde dinara).Veoma aktivne bile su i Hypo Alpe Adria banka, banka Intesa, Erste, Meridian, Agrobanka i druge.

U 2010. godini, biće nastavljeno sufinansiranje kamata kod kratkoročnih kredita kako bi se snizila kamatna stopa, a samim tim i troškovi proizvodnje, i stvorio veći prostor za zaradu poljoprivrednika. Za nosioce skladišnice koja se izdaje u skladu sa Zakonom o javnim skladištima, obezvbeđei su još povoljniji kredititi. Ove godine, prvi put je usvojen dvogodišnji program dugoročnog kreditiranja za period 2010. i 2011. godine, čime je obezbeđen kontinuitet u kreditnoj politici Ministarstva poljoprivrede.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA