SVETSKA BANKA PLANIRA FINANSIRANJE IZGRADNJE AUTOPUTEVA KROZ SRBIJU

Srbija može da poveća privredni rast podizanjem kupovne moći građana, ali i mnogo intenzivnijom izgradnjom puteva, veruje potpredsednik Vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić. Očekujemo da, sa početkom građevinske sezone, krenu radovi na izgradnji 110 kilometara severnog dela Koridora 10 od Horgoša do Novog Sada i takozvanog "Ipsilon" kraka od Subotice do Kelebije. Kreće i izgradnja autoputa, koji je finansiran sredstvima Svetske i evropskih banaka, na delu od Dimitrovgrada ka Nišu i od Leskovca ka makedonskoj granici, rekao je Dinkić.
Na pitanje hoće li se kriza u Grčkoj odraziti na pristizanje donacije iz "Helenik plana", kojim se finansira deo Koridora na jugu, Dinkić je rekao da Srbija shvata da je Grčka u teškoj finansijskoj situaciji i da neće insistirati na prilivu tih sredstava. "Tu deonicu ćemo delimično graditi od sopstvenih sredstava, a ostatak uz pomoć Evropske investicione banke. Ne treba više da se čeka, radovi moraju da krenu što pre", naveo je ministar.
On je istakao i da u maju kreću radovi na prvoj deonici autoput od Beograda ka Čačku - od glavnog grada do Ljiga. Prema njegovim rečima, pokazalo se da najveći problem za početak gradnje krupnih infrastrukturnih objekata nije bio novac, već činjenica da za ove poslove nemamo dobre i kvalitetne projekte.
"Zato je Vlada i odlučila da u maju raspiše javni poziv kojim će obezbediti učešće tri ozbiljne kompanije, koje će se baviti upravljanjem projekata izgradnje autoputeva u Srbiji", rekao je Dinkić. On je objasnio da će te kompanije raditi na samom projektovanju, prikupljanju tenderske dokumentacije, ali će izvoditi i nadzor nad izgradnjom autoputeva.
Za projekte koji su trenutno aktuelni te poslove radi državna kompanija "Koridor 10", dok će autoput Beograd - Čačak nadgledati "Putevi Srbije". Menadžment kompanije koju izaberemo na tenderu u maju baviće se pripremom dokumentacije za puteve koje ćemo graditi naredne godine, naveo je Dinkić. U narednoj godini, kazao je on, krenuće se u pripremu za gradnju važnih saobraćajnica kakve su Pojate - Kraljevo, Paraćin - Zaječar - Vrška čuka, Prokuplje - Niš, a radiće se i na deonici od Čačka do Požarevca.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA