U ČETVRTAK PROGRAM ZA SUBVENCIONISANE KREDITE GRAĐANIMA

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je danas da će vlada u četvrtak objaviti program za subvencionisane kredite građanima, kako bi se podstakao privredni rast i ubrzao izlazak iz krize. Dinkić je izjavio da je napravljen model, koji je dobar, jer je u funkiciji deevroizacije Srbije, napominjući da će to biti prvi dinarski krediti na rok od tri godine, sa počekom od godinu dana.
"Neće to biti samo nenamenski dinarski gotovinski krediti" navodi Dinkić, "već ćemo taj princip primeniti i za kupovinu domaćeg nameštaja, kupovinu domaće bele tehnike, za domaće turističke aranžmane, u banjama, planinama". Na taj način ćemo omogućiti ljudima, da dok su zamrznute plate mogu da podignu izuzetno povoljne dinarske kredite, pri čemu u prvoj godini neće plaćati glavnicu, već u drugoj ili trećoj, kada se plate i penzije povećaju.
"Već smo usaglasili taj program sa dve najveće banke, a očekujem i da će sve druge to prihvatiti, država će subvencionisati svega pet odsto kamate, što znači da ćemo krenuti sa jednim kontigentom od 10 milijardi dinara, koje će banke plasirati, dok će država uložiti 500 miliona dinara", rekao je Dinkić.
On je napomenuo da će se subvencija isplaćivati iz sredstava namenjenih Ministarstvu ekonomije i dodao, odgovarajući na novinarsko pitanje, da je ministarka finansija podržavala projekat od početka. Ministar je najavio kasnije i mogućost povećanja sredstava, u zavisnosti od reakcije tržišta i efekata za privredu. "Ako imamo oporavak industrijske proizvodnje, a pad realne kupovne moći stanovništva, mi ćemo se sporo izvlačiti iz krize, ljudi treba da dobiju novac, da troše i kupuju i rešavaju svoje probleme, tako što će prve godine biti oslobođeni od kamate i na taj način pogurati i privredne aktivnosti, ne samo prizvodnju, već i usluge", rekao je Dinkić.
On je ocenio da će ta mera, zajedno sa subvencionisanim kreditima za likvidnost i investicije i javnim investicijama u infrastrukturu, pomoći da brže izađemo iz krize i imamo veći rast od zemalja u okruženju.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA