SARADNJA SA MMF-OM PREDSTAVALJA POUZDANU OSNOVU ZA DUGOROČNI RAZVOJ

Srpski premijer Mirko Cvetković izjavio je da će, iako postoje jasni znaci da Srbija izlazi iz ekonomske krize, vlada i dalje primenjivati podsticajne mere kako bi sprečila rast nezaposlenosti i podržala proizvodnju i izvoz. Cvetković je na okrugom stolu koji u Beogradu organizuje londonski Ekonomist, rekao da će sve mere ekonomske politike koje sprovodi Vlada Srbije biti izbalansirane i neće imati negativan uticaj na makroekonomsku stabilnost.

On je rekao da je dosadašnja saradnja s Međunarodnim monetarnim fondom dala dobre rezultate na ublažavanju efekata krize i da predstavlja pouzdanu osnovu za dugoročni razvoj zemlje. "Verujem da ćemo iskoristiti povoljnu startnu poziciju, stimulisati privredni rast i zapošljavanje i obezbediti osetnije poboljšanje životnog standarda građana u narednom periodu", kazao je Cvetković. On je dodao da će Srbija aktivno tražiti strane investitore i ponuditi najpovoljnije uslove poslovanja u regionu.

"Pred nama je godina oporavka koju će obeležiti novo pozicioniranje na regionalnom investicionom tržištu, pri čemu će investicioni kolač biti mnogo manji nego pre krize", ocenio je još Cvetković. Naveo je da je rizik ulaganja u Srbiju mnogo manji nego što pokazuju podaci rejting agencija i dodao da to pokazuju iskustva investitora i podaci o uslovima poslovanja.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije će raditi na poboljšanju rejtinga zemlje kroz ubrzane evropske integracije, promociju uspešnih investicija, bilateralne kontakte s međunarodnim finansijskim institucijama i međunarodnu političku podršku investicija u Srbiju. Cvetković je istakao da će ove godine velika javna preduzeća u modernizaciju uložiti ukupno 1,6 milijardi evra, što je, kako je kazao, značajan podsticaj za povećanje privredne aktivnosti i zapošljavanje.

Premijer Srbije je najavio i nastavak reformi javnog sektora, i to pravosuđa, penzijskog i invalidskog osiguranja, zdravstva, prosvete, odbrane i javnih preduzeća. Cvetković je dodao da ne postoje neslaganja u Vladi Srbije, već samo različita viđenja.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA