STABILNOST NIJE UGROŽENA

Odlazeći guverner NBS Radovan Jelašić izjavio je da ne postoji bojazan da će zbog njegove ostavke biti ugrožena makroekonomska stabilnost u Srbiji. Jelašić je u izjavi novinarima u hotelu "Hajat", gde je učestvovao u radu okruglog stola "Nove smernice za ekonomski rast", podsetio da Srbija ima makroekonomski program baziran na budžetu i dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom, koji će, kako je rekao, "krajem maja doći da proveri da li smo na pravom putu".

On je napomenuo i da se danas sastao sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, sa kojim je razgovarao o održavanju makroekonomske stabilnosti. Povodom kretanja na deviznom tržištu posle njegove ostavke, Jelašić je naveo da je tražnja za devizama juče bila pojačana, ali da se danas situacija smirila i ubeđen je da će kurs i nadalje "ostati u sigurnim vodama".

Jelašić je ukazao i da u centralnoj banci ostavlja dobar profesionalni tim - viceguvernera koji je radio u centralnoj banci Engleske i dve viceguvernerke koje su u NBS više od 20 godina - i rekao da je siguran da će oni dati maksimalnu podršku novom guverneru. Jelašić se nada da će novi guverner biti izabran relativno brzo i da će posle toga, u saradnji sa Evropskom centralnom bankom i MMF-om, biti završen rad na novom zakonu o NBS, koji je, kako je rekao, već više od 90 odsto urađen.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA