NOVAC OD PRIVATIZACIJE PRELITI U INVESTICIJE

Bilo bi loše da novac koji će doći od prodaje Telekoma Srbija, ako do toga dođe, ode u tekuću potrošnju. Do sad nije bilo najbolje iskustvo u kojoj meri se iz novca od privatizacije povećavao nivo investicija, rekao je Radovan Jelašić, guverner Narodne banke Srbije u ostavci.

Jelašić je ponovio da bi Srbija već na osnovu postojećeg budžeta, ako bi smanjila izdatke za tekuću potrošnju, imala dovoljno novca za investicije. "Na osnovu tog novca, Vlada treba da zaposli ljude, kupi šljunak, cement. Ti ljudi koji dođu do novca, radnici, otići će u banke, u kafanu, u crkvu, pokrenuti jedan proces posle kog će nešto i ostati. Ostaće put, hidroelektrana, na osnovu kojih će bitie privučeni strani investitori, oni kojima treba put da bi stigli do Kragujevca, Leskovca, Vranja. To je jedina stvar za koju imamo novca i koja bi mogla da povuče stvar", rekao je Jelašić.

Kao osnovne slabosti države u tom pogledu Jelašić je naveo nedostatak planova za investicije i nerešena pitanja poput eksproprijacije zemljišta. "Danas je 25. mart, ako se sa investicijama ne krene u sledećih par nedelja, građevinska sezona će brzo doći, pa proći", rekao je on. Odgovarajući na kritike menadžera da NBS nedovoljno interveniše na međubankarskom tržištu i nedovoljno prodaje devize, Jelašić je rekao da se svaki put kad se prodaju devize poništava dinar, što negativno utiče na likvidnost u zemlji.

Jelašić je podsetio da je 2009. polovina penzija dolazila iz doprinosa, a druga polovina iz budžeta i da je transfer u penzioni fond najveća stavka u budžetu. "Ni o jednoj stavki se nije toliko pričalo poslednjih nekoliko godina da će biti smanjena kao izdaci za penzije iz budžeta. U međuvremenu se ta stavka konstantno povećava", rekao je Jelašić. On je ponovio da je najveći problem Srbije prekomerna javna potrošnja, koja Srbiju može odvesti u grčki scenario, da je veliko pitanje da li postoji volja da se stvari menjaju i koliko Vlada ima vremena da povuče neke nepopularne mere, s obzirom na to da dolaze novi izbori. Jelašić je negirao navode medija da je odluci o ostavci posebno doprinela odluka Vlade da odobri subvencionisane potrošačke kredite od 10 milijardi dinara jer ti krediti čine samo 2,5 odsto kreditnog portfolija i da to svakako nije bila "kap u čaši".

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA