PRVA SRPSKA BANKA USKORO U ZAGREBU

U narednih nekoliko meseci Hrvatska bi mogla da dobije prvu srpsku banku pod imenom "Tesla banka" čiji je inicijator Srpsko nacionalno veće. SNV je ovih dana na svojim internet stranicama objavio oglas u kojem traži saradnike za "Tesla banku", koja bi, izmedju ostalog, trebalo da podstiče obnovu i razvoj područja nastradalih u ratu i povratak izbeglica.
Kako su ranije najavili iz SNV-a, struktura osnivača banke sastojala bi se od tri grupe akcionara. Prvu bi činili hrvatski i inostrani institucionalni ulagači, drugu grupu preduzeća, ustanove i pojedinci sa značajnijim udelima, a treću mali akcionari. Konačna lista akcionara banke trebalo bi da bude poznata sredinom leta, a tek bi se onda, kako su naveli u SNV-u, krenulo u proces njenog osnivanja.
Pojedini mediji navode da bi "Tesla banka" navodno mogla da bude osnovana s kapitalom od 100 miliona kuna (13,7 miliona evra). Tek pošto bude poznata konačna lista akcionara, inicijatori će tražiti neophodno odobrenje Hrvatske narodne banke. Sedište banke trebalo bi da bude u Zagrebu. Mediji podsećaju da se o osnivanju srpske banke počelo govoriti još pre dve godine, ali da je njeno osnivanje odložila ekonomska kriza.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA