OPORAVAK PRIVREDE MOGUĆ SAMO POVEĆANJEM IZVOZA


Projektovani rast bruto domaćeg proizvoda od dva odsto u ovoj godini ukazuje na oporavak privrede, ali je preduslove za brži privredni rast moguće stvoriti samo izmenom strukture privrede. Zato je neophodno u BDP smanjiti učešće uvoza, povećati učešće izvoza i povećati štednju, poručio je juče premijer Mirko Cvetković na konferenciji „Ka konkurentnijoj Srbiji“ Nacionalnog saveta za konkurentnost.
Kako prenosi Blic, premijer je istakao da je u 2009. godini izvoz u BDP Srbije učestvovao sa samo 18,9 odsto, dok je u zemljama u susedstvu to učešće značajno veće. S druge strane učešće usluga u BDP je preveliko jer su telekomunikacije, finansijski sektor i maloprodaja od 2003. do 2008. u rastu BDP učestvovali sa 80 odsto. Nizak nivo konkurentnosti u Srbiji posledica je pre svega neefikasne antimonopolske politike, pravne nesigurnosti i nedovoljne fizičke i inovativne infrastrukture. Po najnovijem izveštaju o konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma Srbija je na 93. mestu od 133 zemlje, a taj rezultat nije zadovoljavajući ni u odnosu na države regiona,rekao je premijer i dodao da je Vlada ove godine na predlog saveta usvojila 38 mera za unapređenje konkurentnosti privrede.
Privrednici su resornim ministrima ukazali da su problemi sa kojima se susreću pre svega necarinske barijere u trgovini sa zemljama CEFTA, monopolistički položaj javnih preduzeća i nedovoljni finansijski podsticaji izvozno orijentisanim preduzećima. Toplica Spasojević, predsednik Udruženja korporativnih direktora Srbije ukazao je i da treba rešiti problem neujednačenih komunalnih taksa u pojedinim opštinama, što u velikoj meri sprečava dolazak investitora. Američka ambasadorka u Beogradu Meri Vorlik kazala je da se na listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma iza Srbije nalaze Albanija, koja je na 96. mestu, i BiH na 109. mestu, a među zemljama koje su ispred su Hrvatska na 71., Bugarska na 76. i Ukrajina na 82. mestu.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA