POTPISAN UGOVOR O RUSKOM KREDITU

U Moskvi potpisan ugovor o kreditu od 200 miliona dolara, koji je Srbiji odobren kao podrška budžetu i za finansiranje deficita. Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović i zamenik ministra finansija Ruske Federacije Dimitrij Pankin potpisali su u Moskvi ugovor o kreditu od 200 miliona dolara, koji je namenjen za podršku budžetu Srbije i za finansiranje deficita.
Dragutinovićeva je posle potpisivanja izjavila da je postojala mogućnost da se ugovor potpiše i pre kraja 2009. godine, ali da je to ipak ostavljeno za ovu godinu, da bi se izbeglo menjanje ruskih zakona. Pregovori o potpisivanju ugovora o kreditu, kojim će biti finansirani infrastrukturni projekti u Srbiji, biće intenzivirani u maju, najavila je Dragutinović. Godišnja kamatna stopa biće utvrđena na osnovu libora za šestomesečne depozite u dolarima, plus 2,95 odsto, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije. Grejs period je do marta 2012. godine, a rok za vraćanje kredita je kraj 2021. godine, navedeno je u saopštenju.
Kredit od 200 miliona dolara za podršku budžetu deo je ruskog zajma od oko milijardu dolara, o kojem su načelan dogovor predsednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev postigli 20. oktobra prošle godine, tokom zvanične posete ruskog šefa države Beogradu. Ministarka Dragutinović je sredinom marta izjavila da se oko drugog dela ruskog kredita, u iznosu od oko 800 miliona dolara, koji se odnosi na infrastrukturne projekte, usaglašavaju tehnički detalji. Kako je objasnila, od početka ugovoranja do dobijanja sredstava treba da prođe najmanje šest meseci.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA