NEĆE DOĆI DO BITNIJE PROMENE MONETARNE POLITIKE

Kandidat za novog guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić ocenio je sinoć da neće doći do bitnije promene monetarne politike u Srbiji i izrazio uverenje da bi, ukoliko postane prvi čovek NBS, bio u stanju da se odupre eventualnim političkim pritiscima. Šoškić je rekao da sadašnji zakon o NBS omogućava autonomiju banke u odnosu na politiku i dodao da se nada da će slični institucionalni mehanizam biti primenjen i ukoliko dođe do izmene tog pravnog akta.
Govoreći o kursu dinara, Šoškić je ocenio da njegova stabilnost neće zavisiti od pojedinaca na čelu NBS već od ponude i tražnje, kao i mogućnosti domaće privrede. Šoškić je ocenio da će kurs nacionalne valute i dalje biti "plivajući" i dodao da bi, kao prvi čovek NBS, na deviznom tržištu intervenisao više nego što je to banka do sada činila samo ukoliko proceni da su promene na tržištu udar na stabilnost valute. Prema njegovim rečima, prvi cilj monetarne politike i dalje će biti stabilnost cena.
Šoškić je ocenio da bi bilo dobro da dođe do najavljene promene Zakona o NBS kako bi se došlo do pravnog akta koji bi predstavljao "korak napred" u toj oblasti i ocenio da, ukoliko bude političke volje, taj posao može da se uradi za kratko vreme.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA