ŠOŠKIĆ KANDIDAT ZA GUVERNERA

Predsednik Vlade Mirko Cvetković predložio je predsednika Saveta NBS Dejana Šoškića za novog guvernera centralne banke. Šoškić je stručan, nije član nijedne političke partije i zato je kandidat, poručio premijer Cvetković. Na sednici Vlade Srbije, premijer Mirko Cvetković predložio je predsednika Saveta Narodne banke Srbije i profesora beogradskog Ekonomskog fakulteta Dejana Šoškića za novog guvernera NBS.
"Za Dejana Šoškića odlučili smo se zato što je zadovoljio osnovne kriterijume stručnost i nepripadanje bilo kojoj političkoj srtranci". "Na osnovu ta dva kriterijuma i posle razmatranja većeg broja kandidata, odlučili smo se za Šoškića i nadamo se da će on biti izabran", rekao je premijer.
Šoškić je nedavno izjavio da nema razloga da se očekuju bilo kakve bitnije promene u monetarnoj politici. Šoškić je gostujući u emisiji "Oko ekonomije" na RTS-u izjavio da je plivajući kurs dinara optimalno rešenje za Srbiju i dodao da će vrednost dinara u odnosu na evro odrediti tržište.
NBS ima precizno definisane zakonske nadležnosti i interne propise, kojima je definisano funkcionisanje institucije do detalja, pa ne treba očekivati bilo kakve nestabilnosti u njenom radu, rekao je Šoškić. U skladu sa zakonom Savet NBS-a će pred Odborom Skupštine Srbije za finansije pokrenuti postupak za izbor novog guvernera. Savet nema nadležnosti za izbor guvernera, već samo treba da obavesti Skupštinu o prestanku funkcije guvernera.
Narodna skupština donosi odluke većinom glasova narodnih poslanika na sednici na kojoj je prisutna većina narodnih poslanika. Savet NBS prihvatio je 6. aprila ostavku guvernera Radovana Jelašića, koju formalno treba da potvrdi i Skupština Srbije. Neopozivu ostavku na mesto guvernera Jelašić je podneo 23. marta, obrazlažući je ličnim razlozima, a tu funkciju će obavljati dok ne bude izabran njegov naslednik.

Biografija Dejana Šoškića
Dejan Šoškić je rođen u Beogradu 1967. godine. Diplomirao je 1989. godine i postao nosilac nagrade Univerziteta u Beogradu za najboljeg diplomiranog studenta generacije 1989. godine.
Magistrirao je 1993. godine i doktorirao 1999. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.
Predavao je u Sjedinjenim Američkim Dražavama na osnovnim i diplomskim studijama. Na specijalizaciji iz oblasti finansijskih tržišta bio je tri puta u SAD.
Bio je specijalni savetnik za finansijska tržišta u NBJ, savetnik za ekonomsku politiku u Savetodavnom centru za ekonomska i pravna pitanja EU i član Saveta NBS.
Vanredni je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu. Autor je jedne i koautor više knjiga iz oblasti finanskijskih tržišta. Član je Predsedništva Naučnog društva ekonomista.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA