PRIVREDNICI SVE NEUREDNIJE OTPLAĆUJU KREDITE

Privrednici su na kraju marta ove godine kasnili u otplati 11,7 odsto ukupno uzetih kredita, što je za skoro tri odsto više nego na kraju februara, saopštilo je Udruženje banaka Srbije. Prema podacima Kreditnog biroa UBS, u martu je kasnila otplata 9,2 odsto svih kredita privredi, preduzetnicima i gradjanima, i u odnosu na februar veća je za 1,9 odsto.
Preduzetnici su za kašnjenjem otplaćivali 9,4 odsto pozajamica, što je za 1,4 odsto više nego u februaru, dok je u docnji bilo 3,3 odsto kredita gradjanima, koliko i u februaru. Na kraju marta ukupne pozajmice banaka iznosile su 1.482 milijarde dinara i za 1,5 odsto su veće nego prethodnog meseca. Preduzeća su ukupno dugovala 1.012 milijardi dinar, 1,1 odsto više nego u februaru, dok su preduzetnici svoja zaduženja povećali za 0,6 odsto, na 47,1 milijardu dinara.
Gradjani su bili zaduženi u iznosu od 423,2 milijarde dinara, što je za 2,5 odsto više nego na kraju februara. Najveći dug gradjana, u iznosu od 234,4 milijarde dinara, je po osnovu stambenih kredita i pozajmica za adaptaciju i za 1,9 odsto je veći nego prethodnog meseca. Potrošački krediti su u martu naglo povećani, za 10,8 odsto i iznosili su 30,5 milijardi dinara, dok su gotovinske pozajmice u vrednosti 99,7 milijardi dinara veće za jedan odsto. Za 5,5 odsto povećani su poljoprivredni krediti i iznosili su 23,3 milijarde dinara.

Udruženje finansijskih organizacija

FINANSIJSKE INSTITUCIJE

INFORMACIJE

STATISTIKA